Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-25 22:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/landslag-tvingades-sova-pa-gatan-infor-vm-kval/

SPORT

Landslag tvingades sova på gatan inför VM-kval

Kongo-Kinshasas U20-landslag för damer tvingades att både träna och sova på gatan inför VM-kvalmatcher. Bilden tagen ur den publicerade filmen på Twitter.
Kongo-Kinshasas U20-landslag för damer tvingades att både träna och sova på gatan inför VM-kvalmatcher. Bilden tagen ur den publicerade filmen på Twitter.

Fotbollsvärlden skakas av en praktskandal.

Kongo-Kinshasas U20-landslag för damer har tvingats att både träna och sova på gatan inför VM-kvalmatcher, sedan förbundet varken ordnat med träningsplan eller betalat för hotell.

– Det här kommer inte gå obemärkt förbi och jag är säker på att Fifa inte heller vill se liknande händelser igen, säger Caroline Jönsson, styrelsemedlem i spelarfacket Fifpro, till Expressen.

TT Text

Det är spelarfacket Fifpro som på Twitter har publicerat en video av händelserna. Fifpro skriver att Kongo-Kinshasas U20-damlandslag först var tvungna att träna på gatan inför VM-kvalmatchen hemma mot Kamerun i september.

https://twitter.com/BaerHoffmann/status/1448547347315761155

Detta då landets fotbollsförbund inte hade lyckats boka någon träningsplan. Sedan, till bortamatchen mot samma Kamerun nyligen, tvingades landslaget sova på gatan i Yaoundé, efter att förbundet inte betalat för hotellvistelsen.

Kongo-Kinshasa föll med 0–5 i bortamatchen.

”Man undrar osökt var de öronmärkta pengarna från Fifa tar vägen?”, skriver Fifpros generalsekreterare Jonas Baer-Hoffmann på Twitter.

Den svenska målvaktsstjärnan Hedvig Lindahl har delat såväl Fifpros som Jonas Baer-Hoffmanns inlägg, ackompanjerat av en ilsken emoji.

Pengarna Baer-Hoffmann åsyftar? 2019 meddelade Fifa att man ska lägga totalt 1 miljard dollar (omkring motsvarande 8,5 miljarder kronor) på damfotbollen de kommande fyra åren.

Den forna landslagsmålvakten Caroline Jönsson är numera styrelsemedlem i Fifpro, och har samma fundering som Baer-Hoffmann.

– För att kunna driva damfotbollen framåt har vårt förslag har hela tiden varit att det ska finnas en minimistandard för alla spelare när de representerar ett landslag. Det gäller plan, boende, mat, resor med mera, säger hon till Expressen.

– Det här kommer inte gå obemärkt förbi och jag är säker på att Fifa inte heller vill se liknande händelser igen, fortsätter hon.

Ämnen i artikeln

Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt