Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-07 12:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/landslaget-kraver-att-forbudet-mot-att-knaboja-tas-bort/

Sport

Landslaget kräver att förbudet mot att knäböja tas bort

USA:s stjärna Megan Rapinoe knäböjde bland annat inför matchen mot Nederländerna 2016. Det fick förbundet att införa en policy som säger att spelarna ”ska stå respektfullt när nationalsången spelas” – en policy man nu ska se över.
USA:s stjärna Megan Rapinoe knäböjde bland annat inför matchen mot Nederländerna 2016. Det fick förbundet att införa en policy som säger att spelarna ”ska stå respektfullt när nationalsången spelas” – en policy man nu ska se över. Foto: John Bazemore/AP

USA:s damlandslag i fotboll, de regerande världsmästarna, uppmanar nationens fotbollsförbund att upphäva den policy som förbjuder spelare att ställa sig på knä under nationalsången.

De kräver också en ursäkt till svarta spelare och supportrar.

TT Text

Det amerikanska fotbollsförbundet (USSF) ska under tisdagen ha ett möte för att överväga policyn, som säger att spelarna ska ”stå respektfullt när nationalsången spelas” vid alla tillfällen när man representerar det amerikanska förbudet.

Att gå ner på ett knä har blivit en symbol för kampen mot polisbrutalitet och har använts av demonstranter som den senaste tiden protesterat runt om i USA efter att George Floyd dödats under ett polisingripande.

”Förbundet bör omedelbart upphäva ’nationalsångspolicyn’, göra ett offentligt uttalande där man erkänner att den var felaktig när den antogs och be om ursäkt till våra svarta spelare och supportrar”, skriver USA:s damlandslag i sitt uttalande.

”Vidare anser vi att förbundet bör lägga fram sina planer för hur det nu kommer att stödja budskapet och rörelsen som man försökte tysta för fyra år sedan.”

Enligt Reuters, som varit i kontakt med USSF, kan det ske en omröstning om riktlinjen gällande att ställa sig på knä efter den videokonferens som ska hållas under tisdagen, alternativt på fredag när styrelsen sammanträder.

Policyn infördes i fotbollsförbundet 2017 efter att stjärnan Megan Rapinoe gått ner på knä inför träningslandskamper mot Thailand och Nederländerna året innan. Hon tog då efter quarterbacken Colin Kaepernick som gick ner på knä i NFL för att protestera mot orättvisorna som drabbar svarta amerikaner.

Fotbollsförbundet är inte ensamt om att se över sin policy. Nyligen gick NFL-kommissionären Roger Goodell ut och sade att ligan gjort ett misstag som inte lyssnat på sina spelare, och uppmuntrade dem till fredliga protester.

Ämnen i artikeln

Fotboll USA
Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt