Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-22 21:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/landslagsbacken-om-engelska-satsningen-kanns-surrealistiskt/

Sport

Landslagsbacken om engelska satsningen: ”Känns surrealistiskt”

Landslagsbacken Magdalena Eriksson gläds åt storklubbarnas damsatsningar i England och hoppas att även Uefa hänger med i utvecklingen.
Landslagsbacken Magdalena Eriksson gläds åt storklubbarnas damsatsningar i England och hoppas att även Uefa hänger med i utvecklingen. Foto: Adam Ihse/TT

Storklubbarnas satsning på damfotbollen är här för att stanna och kommer att vara viktig för jämlikheten. Det säger Chelseabacken Magdalena Eriksson inför EM-kvalet mot Ungern och hoppas att även Uefa hänger med i utvecklingen.

Magdalena Eriksson möter pressen på Gamla Ullevi. Även om det råder distansering och coronaavstånd går det att se och höra hur hon njuter av fotbollslivet.

Sambon, den danska skyttedrottningen Pernille Harder, har gjort henne sällskap i Chelseas laguppställning. Londonlaget är en av flera engelska klubbar som nu storsatsar även på damerna.

– Jag hade ingen aning om att det skulle bli en sådan här kapprustning den här sommaren. Det känns helt surrealistiskt och det är verkligen inspirerande. Jag skulle inte vilja vara någon annanstans än i England just nu, säger Eriksson.

27-åringen med Enskede IK som moderklubb påpekar det inte bara är storlagen som värvar och menar att satsningen i det som brukar kalla fotbollens hemland säger mycket om den utveckling inom damfotbollen som tagit fart.

– Trots coronapandemin visar klubbarna att de fortfarande vill investera i sina damlag. Det är inte bara snack, det är verklighet och det är otroligt kul, säger Eriksson.

Fysisk distans till massmedier råder när landslagsspelarna lät sig intervjuas på Gamla Ullevi inför torsdagens EM-kval mot Ungern.
Fysisk distans till massmedier råder när landslagsspelarna lät sig intervjuas på Gamla Ullevi inför torsdagens EM-kval mot Ungern. Foto: Adam Ihse/TT

Jämlikhet och ersättningsnivåer har varit följetong runt damlandslaget de senaste åren. Nyligen meddelade Brasilien att man i fortsättningen kommer att ha samma löneersättningar för dam - och herrlandslagen, något som redan är verklighet i Sverige.

Magdalena Eriksson anser att det brasilianska förbundet initiativ är en tydlig signal om att saker och ting rör sig åt rätt håll. Hon tycker också att känns positivt inför de nya förhandlingar som väntar med Svenska fotbollsförbundet att herrlandslaget med spelare som Sebastian Larsson i spetsen skickat signaler om att man vill fortsätta att hjälpa till.

– Nu hoppas jag verkligen att även Uefa hänger med i utvecklingen och fördelar pengar på rätt sätt, så att det här blir som en stor maskin som bara spinner vidare, säger Eriksson.

Pernille Harder och Magdalena Eriksson under en damallsvensk match med Linköping 2016.
Pernille Harder och Magdalena Eriksson under en damallsvensk match med Linköping 2016. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån

Chelseabacken kommer till EM-kvalet med en utklassningsseger, 9–0 mot Bristol City i bagaget, där Pernille Harder blev en av nio enmålsskyttar. Eriksson säger att det på ett personligt plan känns perfekt att ha sambon bredvid sig igen. Tidigare spelade de tillsammans med Linköpings FC.

– Jag är också verkligen glad för Pernilles skull, för hon ville verkligen ha en ny utmaning på fotbollsplanen, säger Eriksson.

Hon ser fram mot torsdagens match på Gamla Ullevi mot ett Ungern som drabbats hårt av coronasmitta. Tio av de 31 spelarna i truppen saknades när laget samlades i söndags.

– Tråkigt för dem, men det är den verklighet vi lever i. Det är positivt att Uefa har ett väldigt strikt regelverk med tester och för hur vi ska bete oss och jag känner mig inte orolig över att bli smittad när vi spelar mot dem, säger Eriksson.

Ämnen i artikeln

Fotboll
Uefa
Västsverige
Göteborg

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt