Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

”Landslagsläkaren förgrep sig på minst 40 under FBI:s utredning”

02:41. Läkaren Larry Nassar står åtalad för sexuellt utnyttjande av flera unga tjejer medan han var deras läkare i USA:s gymnastiklandslag. Rättegången mot honom har utvecklats till en stark Metoo-manifestation.

FBI utredde USA:s landslagsläkare för gymnaster, Larry Nassar, för sexualbrott i drygt ett år utan åtgärd. Under tiden säger över 40 flickor och kvinnor att de utsattes för Nassars övergrepp, enligt New York Times.

FBI inledde sin utredning om Larry Nassar i juli 2015. Förundersökningssekretess rådde och inget blev känt förrän Indianapolis grävande journalister publicerade sin avgörande artikelserie ”Out of Balance” där Nassar namngavs i september 2016.

Av de 265 flickor och kvinnor som hittills vittnat om Nassars sexualbrottsliga övergrepp faller över 40 vittnesmål under tiden FBI:s utredning pågick, enligt New York Times kartläggning. Många har kritiserat den federala polismyndigheten för att inte ha agerat snabbare och mer effektivt, att de åtminstone borde ha sett till att Nassar togs ur tjänst under utredningens gång. 

Läs mer: Styrelsen avgår efter gymnastikskandalen

Nassars arbetsgivare USA Gymnastics och Michigan State University har försvarat sig mot kritik om nonchalans med att säga att FBI uppmanat förbundet att inte säga något. FBI har inte svarat på New York Times frågor i ärendet, men skriver till tidningen att ”sexuellt utnyttjande av barn är ett särskilt avskyvärt brott” och att ”ungdomens säkerhet och välmående är högsta prioritet för FBI”. 

Över 150 brottsoffer har polisanmält Nassar som i somras dömdes i federal domstol till 60 års fängelse för omfattande barnpornografibrott han har erkänt. Ännu fler gav känslomässiga uttalanden i en av delstaten Michigans rättegångar där han har erkänt sju sexualbrott som han förra onsdagen fick ett fängelsestraff för på 40 till 175 år i fängelse att lägga till den statliga domen, det vill säga sammanlagt minst 100 år i fängelse. 

Läs mer: Pappa till offer gick till attack mot OS-läkaren i rättssalen

I en tredje rättsprocess, också den i Michigan, har Nassar erkänt tre sexuella övergrepp vid gymnastikklubben Twistar, men över 65 flickor och kvinnor väntas läsa sina vittnesmål innan dom meddelas. På fredagen, dag två, blev det extra dramatiskt i rättssalen när en pappa till tre av Nassars offer valde att gå till attack mot den tilltalade.

Läs mer: 175 års fängelse för OS-läkaren

De flesta av Nassers offer var mellan nio år och lägre tonåren när han förgrep sig på dem. Under förespeglingen att han utförde medicinskaar behandling tafsade han på bröst och könsdelar, och han förde han in fingrar i flickornas slidor och analer. Den tidigaste kända anmälan är från 1992, då han fortfarande gick läkarlinjen och hävdade för en tonårig gymnast att han forskade på om människor blir mer rörliga med varma muskler.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.