Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-26 04:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/landslagsstjarnan-om-turerna-kring-goteborg-kommunikationen-kunde-skotts-pa-ett-mer-professionellt/

Sport

Landslagsstjärnan: ”Kommunikationen kunde skötts mer professionellt”

Landslagsstjärnorna Pauline Hammarlunds och Stina Blackstenius Göteborg FC ser ut att gå ihop med BK Häcken.
Landslagsstjärnorna Pauline Hammarlunds och Stina Blackstenius Göteborg FC ser ut att gå ihop med BK Häcken. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Först skulle deras lag läggas ned. Två dagar senare kom vändningen – och nu ser Göteborg FC ut att slås samman med Häcken.

Det har varit turbulenta veckor för svenska mästarna.

”Jag tycker kommunikationen gentemot spelare och ledare kunde skötts på ett mer professionellt sätt”, skriver landslagsanfallaren Pauline Hammarlund i ett sms till DN.

Strax före nyår fick fotbollsstjärnorna i mästarlaget Göteborg FC det överraskande beskedet: Klubbens elitsatsning skulle läggas ner.

– Vi är jättechockade och ledsna, tankarna snurrar, sade VM-bronsmedaljören Elin Rubensson till DN.

Redan på nyårsafton kom dock nya bud: Satsningen skulle fortgå men i en annan form. Och på onsdagen meddelade klubben att ett samgående med BK Häcken är nära, om båda föreningarna röstar ja på sina respektive årsmöten.

Beskedet innebär en lättnad för Göteborgsspelarna.

”Jag är glad över att Häcken visat ett intresse i att rädda damfotbollen i Göteborg och se till att det fortsatt finns ett topplag i damallsvenskan från Göteborg”, skriver landslagsanfallaren Pauline Hammarlund i ett sms till DN.

”Först och främst skulle det såklart betyda att vi spelare kan bo kvar och spela i Göteborg, men i längden är det absolut viktigast för damfotbollen i Göteborgsområdet att det finns ett elitlag för alla småtjejer att drömma om och sikta mot.”

Pauline Hammarlund, mitten, och Göteborg tog SM-guld i höstas.
Pauline Hammarlund, mitten, och Göteborg tog SM-guld i höstas. Foto: Mikael Fritzon /TT

Samtidigt tycker Hammarlund att turerna kunde ha skötts på ett bättre sätt.

”Det har varit ett par turbulenta veckor och självklart kom det första beskedet som en chock. Jag förstår styrelsens resonemang och är den första att skriva under på att vi behöver bättre förutsättningar om vi ska kunna konkurrera ute i Europa. Men jag tycker kommunikationen gentemot spelare och ledare kunde skötts på ett mer professionellt sätt”, skriver Hammarlund.

Landslagskollegan och stjärnanfallaren Stina Blackstenius är delvis inne på samma spår.

– Först trodde man ju att det skulle läggas ner, sen visade det sig att det jobbades på lösningar åt olika håll. Men det var jobbigt första dagarna, säger Blackstenius till DN.

Kunde kommunikationen gentemot er spelare ha skötts på ett bättre sätt?

– Det var ju det här sättet han (Göteborgs ordförande Peter Bronsman) valde att gå ut på, om det var det bästa är svårt att säga, säger Blackstenius.

– De första dagarna var många i väldig chock. Det är svårt att säga om det hade kunnat skötas på ett bättre sätt, men jag tror säkert att det hade funnits andra saker att säga till oss så vi hade känt oss lite mer lugna i situationen än så som det blev nu.

– Jag väljer nog att inte svara mer än så på den frågan.

Jag tror säkert att det hade funnits andra saker att säga till oss så vi hade känt oss lite mer lugna i situationen.

Även Blackstenius välkomnar onsdagens nyhet kring ett eventuellt samgående med BK Häcken.

– Jag har en väldigt positiv inställning till det. Jag har fått en bra känsla av klubben och det jag vet om Häcken är att de har en väldigt professionell organisation. Det känns som att det hade kunnat bli ett bra steg för oss, vi skulle få väldigt bra förutsättningar. Så jag är positivt inställd till det hela. De har ju väldigt fina faciliteter, Gothia Park och även Bravida Arena.

Vilken vetskap har ni spelare haft om läget?

– Vi visste det innan det gick ut i media, vi har såklart blivit uppdaterade, men de senaste dagarna har i alla fall jag varit lite omedveten om vad som har pågått. Man fick lita på att det på något sätt kommer lösa sig, säger Blackstenius.

Hur säker känner du dig på att det blir av?

– Det är något som jag inte vågar spekulera i. Vi får se helt enkelt, men nu finns det ju spår att gå på vilket känns bra. Vi får helt enkelt invänta de här mötena (klubbarnas årsmöten) och hoppas.

Stina Blackstenius är en av nio svenska landslagsspelare i Göteborg.
Stina Blackstenius är en av nio svenska landslagsspelare i Göteborg. Foto: Janerik Henriksson/TT

De svenska mästarna påbörjar försäsongen på ”vanliga” hemmaarenan Valhalla IP på torsdagen.

Hur har du upplevt hela den här affären?

– Det är klart att jag också var en av dem som var väldigt chockad över det som kom ut, och då var man också väldigt ovetande. Allt var väldigt ovisst, säger Blackstenius.

– Det var jobbigt att inte veta vad det skulle bli av det hela och man började tänka för egen del ”vad händer, vad gör man?”. Men några dagar efter kände jag mig lugn och trygg i att det här kommer lösa sig till något bra och kände att jag hade bra personer runtomkring mig. Men det är klart att det har varit jobbigt på så sätt att man inte visste vad som kommer hända.

Läs mer: Göteborg FC blir Häcken – klubbarna bekräftar samgående

Ämnen i artikeln

Göteborg
BK Häcken
Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt