Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-06 12:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/lang-tillaggstid-snart-aven-i-svensk-fotboll-vi-foljer-allt/

SPORT

Lång tilläggstid snart även i svensk fotboll: ”Vi följer allt”

Domarna har fått direktiv om att det ska vara mer tilläggstid i fotbolls-VM.
Foto: Paul Ellis/AFP

Den osedvanligt långa tilläggstiden har undgått få under starten av fotbolls-VM.

Ett ineffektivt sätt att komma till rätta med maskningar och tidsfördröjningar, tycker svenska domarbasen Stefan Johannesson.

Ändå lär vi se lika utdragna matcher i Sverige framöver.

Inför fotbolls-VM i Qatar har domarna fått nya instruktioner om att beräkna tilläggstiden mer exakt så att ingen tid går till spillo på grund av exempelvis målfirande, skadeuppehåll och VAR-granskningar.

Riktlinjerna blev som mest tydliga när England mötte Iran på måndagen och vann med 6–2. Detta efter totalt 27 minuters tilläggstid, 14 respektive 13 minuter i den första och andra halvleken – nästan lika långt som en slutspelsmatch med förlängning.

Så mycket tid har domarna lagt till i de nio första VM-matcherna

Så mycket tid har domarna lagt till i de nio första VM-matcherna

– Nu var det speciellt med en målvaktsskada, men i den andra halvleken förstod jag inte riktigt var alla de minuterna kom ifrån. Men det är domarnas direktiv och om de vill vara kvar i VM måste de fortsätta att följa det, säger Stefan Johannesson.

Till stor del handlar det för det internationella fotbollsförbundet Fifa om att ”skydda sig mot effektiv speltid”, menar den före detta proffsdomaren som är ansvarig för elitdomare på Svenska fotbollförbundet; i stället för att stoppa klockan så fort spelet avbryts är höga siffror på fjärdedomarens elektroniska tavla att föredra.

Stefan Johannesson under en herrallsvensk match 2019.
Foto: Andreas Hillergren/TT

Fifa vill även komma till rätta med maskningar och tidsfördröjande spel, att få spelarna att förstå att de inte tjänar på att spela på klockan när det passar dem.

En bra idé i grunden – men fruktlös, enligt Stefan Johannesson.

– Ska jag vara helt ärlig så tror jag inte det är effektfullt. För som spelare har man i det läget redan lyckats med det man vill, att få motståndarna ur rytm i en fas då de pressar och ligger på. Då har man redan vunnit det ”breaket”.

Den andra halvleken mellan Argentina och Saudiarabien hade 14 minuters tilläggstid.
Foto: Kirill Kudryavtsev/AFP

– Tiden är inte det viktiga för lagen när de maskar. Det viktiga är att bryta det andra lagets rytm.

Ur ett domarperspektiv ser Johannesson inga större negativa konsekvenser av den långa tilläggstiden. Däremot lär det få följder rent sportsligt och även ur en underhållningsaspekt.

När man kommer upp i 96–97 minuter så sitter var och varannan spelare med kramp.

– Det blir lite tradigt som tv-tittare. Man vet liksom inte hur lång tid det är kvar. Det blir lite svårt att förhålla sig till.

Det blir för utdraget?

– Ja, och jag tycker att man har sett det de första matcherna att när man kommer upp i 96–97 minuter så sitter var och varannan spelare med kramp. Det blir den effekten också.

– Om man ligger under som lag och måste gå för det i slutet – och så är det 15 minuter kvar. Då blir det väldiga taktiska skillnader i hur man ska lägga upp det.

Vi följer allt som internationella fotbollen gör – förutom VAR då.

Tror du att vi kommer se mycket längre tilläggstid även i svensk klubbfotboll framöver?

– Ja, generellt så brukar alltid de flesta serier och förbund följa VM. Det gäller nästan allting. Det kommer säkert komma ett förtydligande att det är det här som gäller, och då följer vi det.

Stefan Johannesson förtydligar att det inte är ett krav att följa internationella regelverk, men att det skulle sätta svensk fotboll i en sårbar position om man gick sin egen väg.

– Man följer regelorganet för att man ska ligga lika med Europa. I längden kan det missgynna våra lag internationellt om vi skulle ha egna tolkningar och regler i Sverige. Vi följer allt som internationella fotbollen gör – förutom VAR då.

Läs mer:

England krossade Iran – efter 27 minuters tilläggstid

Maktspel och nepotism – kan Kameruns gamla hjältar leda laget till succé i Qatar?

Tre anledningar att hålla ett öga på Marocko

Ämnen i artikeln

Fotboll
Fifa

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt