Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 02:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/langdchefen-jag-forsokte-overtala-stina-att-stanna/

Sport

Längdchefen: ”Jag försökte övertala Stina att stanna”

Stina Nilsson lät sig inte övertala av nye längdchefen Daniel Fåhraeus.
Stina Nilsson lät sig inte övertala av nye längdchefen Daniel Fåhraeus. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Nya längdchefen Daniel Fåhraeus försökte övertala Stina Nilsson att stanna i längdlandslaget.

– Det är klart att jag försökte övertala henne. Jag frågade om hon verkligen var färdig med det beslutet, berättar han.

Daniel Fåhraeus hade bara varit chef för längdlandslaget i två månader när han fick samtalet han inte ville ha.

Stina Nilsson, OS-vinnare med totalt tolv mästerskapsmedaljer på meritlistan, ringde och berättade att hon som 26-åring väljer bort längdåkning för att i stället satsa på skidskytte.

– Jag blev jätteförvånad, så klart. Hon var så otroligt färdig med det beslutet. Hon sa att det var något hon tänkt på sedan hon var väldigt ung.

Även om Fåhraeus övertalningsförsök inte gick hem så fick han i alla fall Nilsson att hålla en dörr öppen.

– Hon svarade att hon kanske kommer tillbaka i framtiden. Hon har ju vunnit det som vinnas kan och har motivation att gå över till något nytt. Det var ett modigt beslut. Jag sa att det var tråkigt för oss men grattis till henne.

Fåhraeus har de senaste dagarna ringt runt till övriga landslagsåkare för att bilda sig en uppfattning om vad de förväntar sig av den kommande säsongen.

Det ryktas att fler av de kvinnliga åkarna inte är nöjda med ledningen och funderar på att hoppa av landslaget för att åka i egna team.

Fårhraeus vill inte kommentera vilka svar han får när han nu ringer runt.

– Det håller vi internt. Vi ser över hela organisationen, det gäller tränare och vallare också. Jag pratar med så många som möjligt för att se vad det finns för behov och förväntningar.

Han säger att han inte är orolig att förändringarna ska bli alltför stora även om Mattias Nilsson och Fredrik Uusitalo slutar som herrtränare.

Om damtränarna Stefan Thomson och Magnus Ingesson blir kvar är inte klart.

– Jag har just nu inga kommentarer till kontraktsfrågorna men jag trivs väldigt bra med att jobba inom skidåkningen, säger Stefan Thomson.

Daniel Fåhraeus första uppdrag är att rekrytera en landslagschef, den post som Rikard Grip lämnade efter förra säsongen och Jonas Peterson fick sparken från den 25 augusti.

– Vi har kommit hyfsat långt, målet var att vara klara till den 31 mars och kunna presentera personen i april. Än så länge så känns det som att det skulle kunna vara möjligt.

Läs mer: Johan Esk: Längdchefen måste hitta en ledare som kan ena åkarna 

Läs mer: Skidskytten Stina Nilsson har kvar SOK-stöd