Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-02 12:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/langlopp-skordar-otranade-offer/

Sport

Långlopp skördar otränade offer

20.000 sprang Midnattsloppet i Stockholm i fjol.
20.000 sprang Midnattsloppet i Stockholm i fjol. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Över 80.000 löpare snörar på sig löparskorna när Göteborgsvarvet och Stockholm Marathon avgörs kommande helger. Men många deltagare ser aldrig skymten av mållinjen då de slarvat med förberedelserna.

Rekordmånga är i år anmälda till Göteborgsvarvet, och i Stockholm fick maraton-arrangörerna sätta lapp på luckan för årets lopp redan i höstas. Fullföljer alla har de tillsammans tagit sig 52 varv runt jorden.

De flesta förbereder sig noga inför långloppen. Men för vissa blir loppen brutala uppvaknanden med otrevliga överraskningar, en sådan är känningar i hjärtat.

– Är man otränad vet man ju inte vilken hjärtstatus man har, det gäller framför allt om man är medelålders eller äldre, säger Claes Mangelus, tävlingsläkare vid Göteborgsvarvet.

Det vanligaste problemet är dock mindre dramatiskt, nämligen att hitta rätt vätskebalans. Under förra årets Göteborgsvarv behövde 150 personer sjukvårdshjälp till följd av så kallad löparkollaps, ett obehagligt men ofarligt resultat av vätskebalansrubbning.

– Det är ett godartat tillstånd och man hämtar sig alltid, säger Claes Mangelus.

Ju varmare det är desto viktigare är det att dricka under loppen. Att springa och dricka samtidigt kan låta enkelt men är ingen självklarhet. En ovan mage kan under löpning reagera så man drabbas av uttorkning trots att man dricker.

Claes Mangelus har en uppmaning till alla som ska springa långlopp:

– Träna på att dricka också!

När distansen att springa dubbleras faller många otränade automatiskt bort. Stockholm Marathons tävlingsläkare Jan Thorsell svarar bestämt nej på frågan om man klarar loppet otränad. Men 42 kilometer är tufft även för vältränade; varje år tvingas sjukvården ge kollapsade löpare dropp.

Efter förra årets dödsfall i samband med Midnattsloppet införde Lidingöloppet hälsodeklarationer för alla löpare. Något som inte är aktuellt på Stockholm Marathon. I stället fyller löparna i hälsotillstånd och anhörigas kontaktuppgifter på nummerlappen för att underlätta för läkare, säger Thorsell.