Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 04:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/lars-grimlund-kalla-langt-ifran-toppen-en-saga-som-haller-pa-att-ta-slut/

Sport

Lars Grimlund: Kalla långt ifrån toppen – en saga som håller på att ta slut

Charlotte Kalla, 32 år, halkar efter i skidspåren och är långt ifrån den form som gjorde att hon vann Tour de Ski 2008. Foto: Jonas Lindkvist

CAVALASE. Hon vann Tour de Ski 2008. 

Tolv år senare slutar 32-åriga Charlotte Kalla, trots massavhopp, på plats tolv när resultatlistan spikas efter klättringen uppför Alpe Cermis. 

Hur kul är det som distansåkare att i lopp efter lopp ta sig i mål som nummer 9, 10, 11 eller till och med som nummer 14?

Charlotte Kalla ger det korta svaret.

– Inte alls.

Ännu sämre har det gått i sprintloppen där hon slutade som nummer 55 i Lenzerheide och 36 i Val di Fiemme, förbättringen berodde till stor del på att sprintåkare, bland annat norska världsmästaren Maiken Caspersen Falla, tidigt valde att lämna touren. 

Frågar man Kalla själv så säger hon att det inte är jättekul att ens behöva prata om en fjortondeplats.

Ögonen som kan glittra och glimma har i inledningen av säsongen mest skymts av mörker, för Kalla är långt ifrån där hon vill vara. Visserligen bästa svenska i Tour de Ski – både uppför backen och i totalen – men långt från täten.

Ska man döma av insatserna den här säsongen, inte bara det hon presterat den senaste veckan, så får Kalla svårt att ta tillbaka positionen som Sveriges etta.

22-åriga Ebba Andersson har redan tagit över som drottning på distansloppen, att komma tillbaka efter skada och ta tre pallplatser i Tour de Ski är onekligen imponerande.

Tyvärr tvingades Andersson avstå klättringen uppför Alpe Cermis, det hade varit intressant att se hur hon står sig mot exempelvis norskan Therese Johaug.

Visar Frida Karlsson, 20 år, som tog tre medaljer vid VM i Seefeld 2019, samma form som i fjol när hon kommer tillbaka efter sitt påtvingade uppehåll kommer Kalla hamna allt längre från det strålkastarljus som haft fokus på henne under mer än tio år.

Med sprintåkare i laget som Stina Nilsson, Maja Dahlqvist och Jonna Sundling, som gjort ett flertal imponerande distanslopp under touren, halkar Kalla ännu längre ned i hierarkin.

Och bakom dem alla väntar Linn Svahn på sin tur, nyss fyllda 20 år, som redan tagit hem en individuell sprint och en teamsprint i världscupen, på sin tur.  

Hur länge kommer Kalla acceptera att ”det här är nivån just nu, mer kan jag inte göra”, som hon själv säger efter fjortondeplatsen i fredagens tiokilometerslopp.

Norska journalister vill givetvis att åkare som Therese Johaug, Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg och Astrid Uhrenholdt Jacobsen ska vinna och under en lång tid har de sett Charlotte Kalla som den kanske största utmanaren.

”Det är en saga som håller på att ta slut”, säger Ernst Lersveen, längdexpert på norska TV2, som nu tycker sig se slutet på en karriär som han på nära håll bevakat under drygt tio år.

Han har nog rätt, tyvärr.

Läs mer: 

SOK-läkarens svåra fråga: När ska man säga stopp?

”Det handlar om hjärtats förmåga att pumpa blod”