Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Oh, ah, även hjältar blir gamla

”Räkna med Nisse Johansson som lagkapten även nästa säsong”, skriver Lars Grimlund.
”Räkna med Nisse Johansson som lagkapten även nästa säsong”, skriver Lars Grimlund. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Björn Wesström gick rakt på sak i en intervju på nätet.

"Vi har inte råd att bli ett ålderdomshem för gamla hjältar".

Wesström har varit AIK:s sportchef till och från sedan 2009 och är den som tillsammans med tränaren Rikard Norling och chefsscouten Tobias Ackerman ska se till att AIK har ett lag som alltid slåss bland topp tre.

I dagsläget är AIK inte riktigt där även om det är trångt i tabellen under Malmö FF.

Wesström kliar sig givetvis i skägget och tvingas ta sig en funderare på varför klubben, som med vanlig AIK-hybris gick ut och sa att man skulle ta hem guldet, inte ligger bättre än fyra.

Och frågan är vilka hjältar med utgående kontrakt som håller en säsong till?

För Wesströms del handlar det om att värdera vikten av att ha Nisse Johansson, 37 år, Stefan Ishizaki, 35 år, och Per Karlsson, 31 år, kvar i truppen.

Mycket talar för att "Pertan", som spelat för AIK sedan han var tolv år, debuterade i allsvenskan 2003 och har spelat 301 matcher för klubben, inom kort får ett nytt kontraktsförslag.

Karlsson har kanske inte varit lika vass som i fjol, när han blev årets DN-lirare, men är ändå outstanding på sin plats i mittförsvaret.

AIK inser dessutom vikten av att ha en spelare med ett äkta AIK-hjärta i truppen, lex Mjällby och Tjernström, 136 respektive 305 matcher för AIK.

Nisse Johansson, som kom till AIK sommaren 2007, har åldern emot sig. Men ingen spelare får så mycket kredd av Norling för sin inställning på och vid sidan av plan.

En man att lita på med andra ord. Räkna med Johansson som lagkapten nästa säsong också.

Ishizaki har en fru som kommer från Borås och har inte varit så dominerande som inte minst fansen hoppats på. Det ser ut att bli Elfsborg för "Iszhi" nästa säsong.

Hammarbys fans kan mista en riktig legendar då nye danske tränare Jacob Michelsen så här långt inte visat några sentimentala sidor.

Kennedy Bakircioglü som debuterade i Hammarby 1999, blev svensk mästare 2001 och sommaren 2012 kom tillbaka efter åtta års utlandsspel, vet inte om han är önskvärd längre.

Kennedy, som fyller 37 år i november, har bara startat åtta matcher den här säsongen och kan knappast känna sig säker på ett nytt ettårskontrakt, nye sportchefen Jesper Jansson, före detta spelare i Djurgården och AIK, ser ut att bli mannen som klipper banden med "Oh, ah, Kennedy".

Raden av profiler som ännu inte har kommit överens med sina sportchefer kan göras lång.

Eller vad sägs om Lasse Nilsson, 35 år, Elfsborg, David Elm, 34 år, Kalmar, Andreas "Ante" Eriksson, 35 år, Sirius, Tommy Naurin, 33 år, Sundsvall, Patrik Haginge, 32 år, Örebro, och inte minst Bobo Sollander, 32 år, Östersunds FF.

Läs mer: DN-elvan omgång 22

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.