Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-19 11:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/lars-grimlund-utan-mork-ar-laget-morkt-for-norge/

Sport

Lars Grimlund: Utan Mörk är läget mörkt för Norge

I fjol gjorde Nora Mörk tummen upp under VM. Utan Mörk i laget ser Norge nu ut att göra fiasko i EM i Frankrike.
I fjol gjorde Nora Mörk tummen upp under VM. Utan Mörk i laget ser Norge nu ut att göra fiasko i EM i Frankrike. Foto: Christine Olsson/TT

Hade Nora Mörk så stor betydelse? 

Den frågan ställer man sig i norsk handboll efter förnedringen mot Rumänien, en match som Norge förlorade med 23–31, den största förlust Norge råkat ut för i ett EM.

Lars Grimlund
Rätta artikel

När Norge på fredagen inleder huvudrundan i Nancy mot Ungern är det bara seger som räknas. 

Annars är fiaskot fullbordat. 

Norge är regerande Europamästare och har vunnit mästerskapet sju gånger, tagit tre silver och ett brons. Laget har varit med i samtliga EM-finaler sedan 2002 med sex guld och två silver som resultat.

Nu inledde Norge med en överraskande uddamålsförlust mot Tyskland, slog sedan Tjeckien och var tvingat att besegra Rumänien för att ta med sig två poäng till huvudrundan.

Men det blev en förlust som sved.

Nu står man där med noll poäng och har ett rätt hopplöst utgångsläge. Det kommer att krävas seger mot Ungern, Nederländerna och Spanien för att ha en chans att ta sig till semifinalspelet i Paris.

Och den chansen är väldigt liten.

Norge saknar såväl fart, genombrott som det skytte Nora Mörk stod för. 

Det var i slutet av september som Nora Mörk, den största av alla stora norska stjärnor, fick beskedet att hon var tvungen att operera ett knä.

För åttonde gången tvingades läkarna operera knät och därmed försvann Mörks chans att spela EM i Frankrike.

För Nora Mörk var det fortsättningen på en svart period i hennes liv. Hösten 2017 spreds privata bilder från hennes mobiltelefon, vilket gjorde att hon mådde dåligt och funderade på att hoppa över VM i Tyskland.

Men Mörk kom till spel och blev uttagen som högernia i All star team när Norge slutade tvåa Finalen förlorade man mot Frankrike med 21–23, Mörk gjorde sju av målen. Hon vann dessutom skytteligan på 66 mål, åtta före Lois Abbingh, Nederländerna.

I början av februari drabbades hon av en korsbandsskada och livet blev inte lättare efter separationen från fotbollsspelaren Stefan Strandberg.

När hon nu missade EM var tanken att andra spelare skulle ta över, men så här långt har det sett blekt ut över hela linjen. 

Försvarsspelet har liknats vid öppna dörrar. Att släppa in 33 mål mot Tyskland är långt ifrån godkänt och varken Katrine Lunde, som kom med i All star team i VM 2017, eller Silje Solberg, har varit lika bra som man är bortskämd med.

Framåt har det snabba spelet, som Mörk så ofta iscensatte, inte alls fungerat. Mittnian Stine Oftedal, tredje norskan i All star team 2017, har försökt få igång spelet, men den fart och fläkt som fanns med Nora Mörk i laget saknas.

Henny Reistad, den 19-åriga supertalangen från Vipers i Kristiansand, har fått sparsamt med speltid och för att få bättre utdelning på kanterna satte förbundskaptenen Thorir Hergeirsson in vänstersexan Camilla Herrem, som födde barn i somras och till att börja med hamnade utanför truppen, mot Rumänien. 

Herrem gjorde ett mål när det norska kontringsspelet helt kom av sig då de rumänska spelarna lärt sig vad hemspring är.

Att Nora Mörks tvillingsyster Thea är med hjälper inte mycket. Så här långt har hon fått fem minuters speltid och hon ser inte ut att få mycket med Herrem i laget.

Fredagskvällen kan bli en mörk kväll för norsk handboll.