Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Larsson ångrar inte sitt beslut: Jag känner min kropp

Johanna Larsson valde att träna på hemmaplan istället för att spela Fed Cup.
Johanna Larsson valde att träna på hemmaplan istället för att spela Fed Cup. Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

När Sverige inledde gruppspelet i Fed Cup med förlust mot Portugal var svenska tennisettan Johanna Larsson hemma och tränade.

Den OS-satsande 27-åringen har tackat nej till veckans landslagsspel, och ångrar inte sitt beslut.

– Nej, snarare tvärtom, säger hon.

Det var i början av januari som Sverigeettan Johanna Larsson lämnade ett för tennisdamerna tungt besked.

Hon väljer bort veckans Fed Cup-spel i Israel. I stället läggs allt fokus på att nå en OS-plats.

– Det var absolut ett jättesvårt beslut att fatta, säger Larsson i dag.

– Men jag är verkligen glad att jag tog det beslutet. Det var en ganska tuff Australienresa för mig (Larsson nådde semifinal i Hobart i januari och därefter andra omgången i Australian Open). Nu får jag några extra dagar att ladda om mot Rio.

Ditt beslut kritiserades från förbundshåll. Hur reagerade du på det?

– Alla får ju ha sina åsikter, vad de tycker får stå för dem. Men jag tog mitt beslut utefter att jag känner min egen kropp och vet vad jag vill framöver i år.

Topp-56 på världsrankningen i juni är vad som krävs för en plats till sommarens OS. Larsson har efter årsskiftet klättrat till en 48:e plats.

– OS är ju världens största idrottsevenemang så att få vara med där, och spela bra, skulle betyda jättemycket – för mig själv, men framför allt för Sverige, säger hon.

Utan stjärnan var det ett orutinerat svenskt lag som på torsdagen tog sig an Portugal i Fed Cup-gruppspelet i israeliska Eilat.

21-åriga Susanne Celik (325:a på världsrankningen) öppnade landskampen men föll med 3–6, 4–6 mot Maria Joao Koehler (912:a). 20-åriga Rebecca Peterson, rankad 135:a, kvitterade i den andra singeln mot 196:e-rankade Michelle Larcher de Brito (7–6, 6–4) och bara en knapp timme senare var Sverigetvåan på banan igen. Ihop med Cornelia Lister blev det dock förlust med 3–6, 3–6 i den avgörande dubbeln mot Koehler/Brito.

På fredagen väntar starka Ukraina, som redan besegrat Portugal.

I potten i gruppspelet finns chansen att få kvala till Fed Cups så kallade World Group II. Samtidigt riskerar gruppjumbon att skickas ner till turneringens fjärdedivision.

– Det är klart att det finns lite orutin i laget, men spelarna är ändå i en bra ålder för att visa att ”här är jag och jag tänker ta för mig”, säger Johanna Larsson om det svenska laget.

– Jag hoppas att någon ska göra det lilla extra.