Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-19 08:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/larsson-och-hellstrom-gav-sverige-flygande-start-i-finnkampen/

Sport

Rekordjagande Larsson gav Sverige flygande start i Finnkampen

Bild 1 av 3 Henrik Larsson segrade på 100 meter.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 2 av 3 Jesper Hellström förbättrade sitt personliga rekord flera gånger och landade till slut på 16,71.
Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån
Bild 3 av 3 Daniella Busk, Irene Ekelund och Elin Östlund efter 100-metersloppet.
Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Han gav Sverige bästa tänkbara start i Finnkampen och Henrik Larsson har inte slutat hoppas på VM och svenskt rekord den här säsongen.

– Jag tar det på hemmaplan nästa vecka, sade 19-åringen efter ha vunnit inledande 100 meter.

Sprintern från Karlstad grimaserade en aning när han noterade tiden på ljustavlan vid mållinjen. 10,24 innebar att han åter missade att slå Peter Karlssons 23 år gamla svenska rekord på 10,18.

Ett litet snedsteg i finishen kostade fart och hundradelar.

– I och med att det är i slutet av loppet kostar det mer, kanske mellan en halv och en tiondel, det är svårt att säga. Dessutom var det bara 0,3 medvind. Det är synd, jag trodde jag skulle ta rekordet i dag, sade Larsson.

Han får en ny chans nästa helg. Då är det SM på hemmaplan i Karlstad, vilket samtidigt blir sista chansen att kval in till VM i Doha om en månad.

Henrik Larsson har inte gett upp hoppet att klara kvalgränsen på 10,10.

– Hade jag haft två 0,2 i ryggen i dag och inte trampat fel hade jag sprungit på 10,10, sade Larsson, som satte personligt rekord med 10,20 tidigare i sommar och tog guld vid U23-EM i Gävle.

På söndagen springer han även 200 meter, men däremot avstår han stafetten 4x100 meter för att komma fräsch till rekordförsöket nästa helg.

Trots segern blev det förlust i grenen med 12–9. Detta sedan Erik Hagberg skadat sig och inte kunnat fullfölja.

Det blev en flygande start för de favorittippade svenska herrarna i solskenet på Stockholms stadion inför drygt 10 000 åskådare – inte minst genom trestegshopparna. Jesper Hellström förbättrade sitt personliga rekord flera gånger och landade till slut på 16,71 och in som femma i Sverigestatistiken genom tiderna.

Det är en dryg meter upp till Christian Olssons svenska rekord på 17,79, men betydligt kortare till drömgränsen 17 meter. Den känner Hässelbyhopparen finns inom räckhåll.

– Hade jag inte börjat tänka på att hoppa 17 meter hade jag gjort det i tredje hoppet. Tyvärr, sade Hellström, som ändå var mer än belåten med dagen.

– Jag har svårt att sätta ord på det. Publiken lyfte mig, sade han.

Precis som lagkamraten Henrik Larsson har Hellström inte slutat hoppas på VM-start. Kvalgränsen är 16,95 och han gör ett nytt försök under SM.

Andra ljusglimtar tidigt i herrmatchen var Kalle Berglund, som slagit det svenska rekordet på 1 500 meter två gånger i sommar, men nu sprang 5 000 meter och det med den äran. I slutet av loppet lämnade han alla motståndare bakom sig och sprang i mål på personbästa 13.54,52.

Berglund var mest nöjd med den svenska trippelsegern, som fullbordades av lagkamraterna Simon Sundström och David Nilsson.

– Vi hade en bra taktik, konstaterade Kalle Berglund.

En annan svensk vinnare var Wictor Peterson i kula, som slog till med 20,19 i sista stöten och bidrog till att Sverige kunde ta en tidig ledning i matchen.

Det blev en bra start även på dammatchen för Sverige – och för Irene Ekelund, som var tillbaka på allvar och vann 100 meter på säsongsbästa, 11,44, det snabbaste lopp hon gjort sedan 2013.

Det var en insats som väckte förhoppningar för sprintern som kom fram som 16-åring innan karriären fick uppförsbacke.

– Målet är att kvala in till OS i Tokyo nästa år. Om det bara rullar på så kan det gå, men jag tar ett steg i taget efter alla problem jag haft, sade en lycklig Ekelund till SVT efteråt.

Erika Kinsey vann höjd på 1,90 och Hanna Lindholm knäckte alla finskor på 10.000 med segrartiden 33.40,22

En annan vinnare var Finnkampsveteranen Moa Hjelmer på 400 meter med tiden 53,84. Det bäddade för tidig svensk ledning även i damkampen.

Hjelmer konstaterade att stämningen på Stadion var som vanligt – hög och inspirerande.

– Finnkampen är Finnkampen, sade hon.

Läs mer: Duplantis frälste Stadionpubliken – sex meter igen