Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 17:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/larsson-vidare-i-australian-open-kvalet/

Sport

Larsson om brandröken i kvalet: ”Hoppas de har bra medicinsk kunskap”

Johanna Larsson. Arkivbild. Foto: Christophe Ena/AP

Johanna Larsson slapp den värsta röken när hon komfortabelt vann sin första omgång i Australian Open-kvalet. Men helt bra var det inte.

– Man ser verkligen hur dålig luften är, säger hon.

6–3, 6–1 skrevs siffrorna till i matchen mot polskan Urszula Radwanska. Den var över efter en timme och 23 minuter.

– Från det att jag knäckte koden i första set rullade det på bra, säger Johanna Larsson.

– Hon hade mer problem i vinden än vad jag hade vilket är en go känsla.

Sverigetvåan har laddat upp inför årets första grand slam genom två dubbelmatcher i Auckland. Någon singel blev det inte eftersom hennes rankning inte räckte för att komma in i kvalet.

– Uppladdningen tycker jag har gått bra. Jag känner att jag har spelat mycket bra på träningarna vilket såklart är kul. Men det viktiga är att få med sig den känslan in på match.

– Sen är det alltid lite nerver i grand slam-tävlingar. Men jag försöker att spela varje poäng så bra jag kan och inte tänka för långt fram, det är ofta det som skapar nervositet.

Rapporteringen från turneringen har hittills mest handlat om röken från bränderna i Australien. Melbourne har drabbats hårt och på tisdagen bedömdes luftkvaliteten som farlig.

Det australiska tennisförbundet lät ändå matcherna spelas vilket skapade problem för bland andra slovenskan Delila Jakupovic som tvingades bryta sin match efter nästan två set. Efteråt berättade hon i intervjuer att hon hade problem att andas.

– Man hoppas att de har bra medicinsk kunskap som grund när de gör sina bedömningar, säger Johanna Larsson om arrangörens beslut.

– Jag tyckte det var onödigt att spela under tisdagen och onsdagen när det var som sämst luft. Lördag och söndag är matchfria dagar så de hade två dagar som backup redan. Lite onödig stress kan jag känna.

Hon har själv sluppit den värsta röken.

– Jag tycker jag känner en liten skillnad i bröstkorgen när man andas. Men det kan också vara inbillning eftersom man verkligen ser hur dålig luften är.

Nästa omgång spelar hon på fredagen mot Mandy Minella.

– Jag hoppas att jag kan svinga fritt i morgon också med bra drag på kulan, säger Johanna Larsson.

För att nå huvudtävlingen som börjar på måndag krävs att hon vinner två matcher.

Även Elias Ymer skulle ha klivit in i kvalspelet på torsdagen. Men när matchen mot ecuadorianen Emilio Gomez väl drog i gång var svensken ersatt av kroaten Viktor Galovic. Anledningen? En fotskada satte stopp för den 173:e-rankade 23-åringen.

”Dessvärre tvingades Elias Ymer dra sig ur kvalet i Melbourne på grund av problem med ena foten”, skriver Svenska tennisförbundet på Twitter.

Läs mer: Inför Australian Open: ”Rebecca får behandling varje dag”