Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 03:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/leksands-tuffa-small-maste-betala-tillbaka-tre-miljoner/

SPORT

Leksands tuffa smäll – måste betala tillbaka tre miljoner

Leksands IF är den klubben i idrotts-Sverige som drabbats av det största återbetalningskravet efter att ha fått permitteringsstöd utbetalt.
Foto: Emma Wallskog/Bildbyrån

Leksand fick över fem miljoner kronor i coronastöd för korttidsarbete.

Nu visar det sig att SHL-klubben inte ens beviljades hälften av pengarna – och måste betala tillbaka knappt tre miljoner kronor.

– Vi håller på och tittar på vad som blivit tokigt, säger Leksands vd Andreas Hedbom.

Tidigare i veckan kunde DN berätta om AIK Bandys återbetalningskrav till staten på 2,4 miljoner kronor efter att i slutändan inte ha beviljats något stöd över huvud taget för korttidspermittering under coronakrisen.

Men det finns fler idrottsklubbar som som åkt på ekonomiska smällar till följd av statens miljardstöd för korttidsarbete, visar siffror från Tillväxtverket.

Värst drabbat: Leksands IF.

SHL-klubben är en av 80 svenska föreningar som beviljats åtminstone en miljon kronor i permitteringsstöd men förutom AIK Bandy är det ingen som är i närheten av det återbetalningskrav som dalalaget nu tagit del av.

Totalt har Leksand fått 5 136 984 kronor utbetalt, men bara beviljats 2 222 125 kronor, enligt Tillväxtverket. Därför ska knappt tre miljoner, 2 914 859 kronor för att vara exakt, betalas tillbaka.

– Vi fick veta det här för några dagar sedan och nu håller vi på och tittar på om och vad som har blivit tokigt. Det är inga konstigheter från vår sida; har vi gjort fel så rättar vi till det, säger Leksands vd Andreas Hedbom till DN.

– Vi får vi se vad som har hänt i ansökningarna. Sen får vi återkomma.

Har ni satt er in i varför ni har fått mer utbetalt än vad ni beviljats?

– Nej, det har vi inte gjort. Vi fick ju det här alldeles nyligen och kommer titta på det under veckan.

Kom det som en överraskning?

– Ja, vi hade tolkat det som att vi gjort rätt från början. Men om vi har gjort fel så får vi titta på vad det handlar om för att kunna korrigera det.

– Den här perioden har varit otroligt dramatisk, från den ena dagen till den andra i princip, då vi släcktes ner i mars förra året. Det har varit en väldigt speciell tid och utmanande för oss allihopa. Både hälsomässigt och med verksamheter som haft det tufft.

I sitt beslut skriver Tillväxtverket att 2 526 222 kronor återkrävs på grund av att klubben inte utnyttjat korttidsstödet på det sätt som uppgetts i ansökan eller vid tidigare avstämning.

Dessutom återkrävs korttidsstöd för ett antal anställda helt eller delvis på grund av att de enligt verket på olika sätt inte uppfyllt kraven för att tilldelas stöd.

I SHL rör det sig om tre klubbar som inte slipper undan återbetalningskrav. Malmö måste betala tillbaka drygt en halv miljon kronor medan Rögle krävs på lite mer än 75 000 kronor efter att klubbarna beviljats runt fyra miljoner var.

För Leksand blir återkravet på knappt tre miljoner givetvis kännbart men inte ödesdigert, enligt Andreas Hedbom.

– Först måste vi utreda om och i så fall hur mycket vi ska betala tillbaka. Men oaktat det så klarar vi nog av det här, men det är klart att det inte vore bra om vi behöver betala tillbaka de här pengarna. Då får vi klara av det på ett eller annat sätt. Så är det bara. För vår del är det viktiga att det blir rätt, korrekt och riktigt.

Har ni varit i behov av alla pengarna ni fått utbetalda eller hade det räckt med det ni blev beviljade?

– Med tanke på de åren som varit så anser jag att vi varit i behov av allt stöd vi fått under den här perioden. Det måste jag säga. Det har ju varit ett givande och tagande från personal och vi har varit i en bransch som i princip vänts upp och ner från den ena dagen till den andra, säger Andreas Hedbom.

Läs mer:

AIK Bandy tvingas betala tillbaka hela coronastödet: ”En sjuk anklagelse”

Unik grafik – sök själv på företag, föreningar och stiftelser: Hit gick coronastödet