Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/leninstadion-nytt-namnforslag-for-varberg-bois-hemmaplan/

Sport

Leninstadion nytt namnförslag för Varberg Bois hemmaplan

Varberg Bois firande på Påskbergsvallen när det stod klart att laget går upp i allsvenskan i november förra året.
Varberg Bois firande på Påskbergsvallen när det stod klart att laget går upp i allsvenskan i november förra året. Foto: Adam Ihse/TT

Varberg Bois flyttar upp i allsvenskan och namnrättigheterna till lagets hemmaplan Påskbergsvallen är till salu. Lokalprofilen och entreprenören Lasse Diding har visat intresse och vill kalla arenan för Leninstadion, skriver Hallands Nyheter.

En fyra meter hög Leninstaty är redan införskaffad och entreprenören Lasse Diding ställer den gärna vid Påskbergsvallen – om han får döpa om fotbollsplanen till Leninstadion.

Lokalprofilen Diding är kommunist, men också företagare, och han driver bland annat ett badhus, Leninbadet, och ett hotell, Hotell Havanna.

När stadens stolthet, fotbollslaget Varbergs Bois, nu flyttar upp i allsvenskan är namnrättigheterna till deras hemmaplan Påskbergsvallen till salu för 600.000 kronor. Lasse Diding är sugen.

– Det är inte en kupp. Normalt tycker jag att det är lättare och mer intressant att sponsra kultur än sport, men att Varbergs Bois ska göra sin första säsong i allsvenskan gör att det blir ett sanslöst stort intresse för namnet på arenan. Det blir en snackis, säger han till HN.

Varbergs borgerliga styre uppskattar inte Didings ambitioner.

– Det finns inte på kartan. Det är helt uteslutet. Det är inte den som betalar mest som får köpa namnet, utan vi ska hitta ett namn som Varbergsborna tycker är bra, säger Ann-Charlotte Stenkil (M), ordförande i kommunstyrelsen, till HN.

Det centerpartistiska kommunalrådet Christofer Bergenblock skräder inte orden:

– Det är fullständigt otänkbart att döpa arenan efter tyranner, massmördare och diktatorer. Det finns humanistiska värden som står högre i kurs än Didings miljoner, säger han.

Läs mer om vad som händer i Västsverige.