Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Lewis Hamilton: Bråket är över

Foto: Antonio Calanni/AP

Efter Monacos GP var stämningen frostig i Mercedesstallet. Loppets tvåa Lewis Hamilton vägrade ta teamkamraten Nico Rosberg i hand efter Rosbergs seger. Ett rejält förarbråk hade blossat upp mellan de två vännerna.

Lewis Hamilton och Nico Rosberg har känt varandra länge och är goda vänner även utanför racingbanan. Men efter F1-loppet i Monaco som Rosberg vann för Hamilton, var känslorna mellan stallkamraterna inte alls lika muntra som vanligt.

Britten var upprörd och ansåg att tysken skulle ha fått en bestraffning redan under kvalet. Rosberg låste upp hjulen men lyckades stanna bilen i en av de minimala avåkningszonerna. Funktionärerna vinkade gulflagg och Hamilton tvingades slå av på farten under sitt sista kvalvarv på banan, vilket ledde till att Rosberg knep pole position före Hamilton.

Under själva loppet blev Hamilton klart irriterad när teamet inte tog in honom tidigare för ett däckbyte utan Rosberg fick gå i depå först.

– Strategin är enkel. Killen som leder är den förste som får komma in. Det vet alla och det är vad som hände. Det är logiskt att Hamilton inte är glad när han ligger tvåa, säger Niki Lauda, Mercedesteamets styrelseordförande, enligt The Guardian.

Nico Rosberg vann Monacos GP före Lewis Hamilton och efter loppet vägrade britten fira med sin stallkamrat.

– Vi är inte vänner. Vi är kolleger, sade Hamilton efter loppet.

Det är inte första gången Lewis Hamilton har bråkat med andra F1-förare. Under sin debutsäsong för McLaren 2007, ignorerade han teamorder att låta Fernando Alonso passera i Ungerns Grand Prix, vilket ledde till att Alonso hämnades genom att blockera vägen för Hamilton i depån.

2011 hade Hamilton en långdragen fajt med Felipe Massa, de kolliderade sex gånger under säsongen och oftast ansågs Hamilton vara vållande till incidenterna. Hamiltons relation till dåvarande bäste vännen Adrian Sutil fick sig också en törn under säsongen 2011. Hamilton vägrade vittna när Sutil stod åtalad för att ha misshandlat Lotusteamets delägare Eric Lux på en nattklubb.

Men Niki Lauda är inte oroad över Lewis Hamiltons häftiga humör.

– Du måste vara något av ett svin om du vill vinna i Formel 1. Du kan inte vinna om du är för snäll. F1-förarna är en speciell sorts människor som är 110 procent fokuserade och använder varenda trick de kan för att blåsa varandra, säger han till The Guardian.

Mercedesteamets exekutive chef Toto Wolff har varit medveten om att man måste ta det försiktigt för att inte riskera att förarbråket pågår resten av säsongen.

– Så länge det inte är skadligt för teamkänslan och så länge det inte går överstyr, så är det ingen fara. Men så fort situationen urartar och inte är i linje med Mercedez-Benz anda så kommer vi att agera, säger han enligt The Guardian.

Men inför söndagens GP-lopp i Montreal verkar fejden mellan Mercedesförarna vara över. Efter en middag har Hamilton och Rosberg pratat ut.

– Vi har känt varandra länge och det här är över nu. Vi ser fram emot att hjälpa teamet vinna konstruktörsmästerskapet. Teamets stöd till oss båda är fantastiskt. Vi åt middag härom dagen med teampersonalen och nu är det bättre, säger Hamilton till The Guardian.

Tidskvalet för Montréals GP körs på lördag klockan 19 svensk tid. GP-loppet körs på söndag klockan 20.

Nico Rosberg leder VM-serien med 122 poäng före Lewis Hamilton som är tvåa med 118 poäng. Trea är Fernando Alonso, Ferrari, med 61 poäng. Mercedes har vunnit säsongens första sex lopp, Lewis Hamilton har fyra segrar, Nico Rosberg två.