Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Lidström: Inspirerande att få tänka som en förbundskapten

Tampa. ”Tänk vilka spelare vi har att välja på. Fantastiskt, men också svårt, utmanande och samtidigt stimulerande”, säger Nicklas Lidström entusiastiskt om sin nya roll som rådgivare till Tre Kronor inför World Cup.

Snart fyra år efter pensioneringen erkänner han att han har längtat tillbaka till hockeyn.

I tisdags hyllades Nicklas Lidström i Detroit för att han valts in i Hockey Hall of Fame och natten till lördagen snörade han på sig skridskorna för en veteranmatch mot Peter Forsberg och Colorado. Det var dags för det gamla rivalmötet inför lördagens utematch mellan NHL-lagen i Denver.

Har du längtat tillbaka till hockeyn?

– Det har jag absolut gjort. Dels till själva spelet och att kliva ut på isen inför en fullsatt arena. Men också kompisgänget i omklädningsrummet. Men det har inte varit så starkt att jag tänkt jag skulle komma tillbaka. Men längtan, den har funnits där, svarar han när vi träffas på ett hotell i Tampa, där han är i en ny roll i sitt hockeyliv.

Som rådgivare till Tre Kronor, hur tänker en spelare kring det här med lagbygge?

– Man tänker mer på vem man ska spela med, vem man passar att spela med och om man spelat ihop tidigare. Därför har det här varit så kul, att se hur Rikard (Grönborg) och de andra tänker och jobbar när de bygger lag.

Nicklas Lidström har redan sett våndan när det gäller att välja.

– Det finns ju så många bra spelare att ta av. Backsidan, som jag tittat mest på, är väldigt stark. Många unga lovande killar som klivit fram. De gör det svårt för oss.

Du själv var urtypen för en offensiv back. Varför får svensk hockey fram så många bra sådana just nu?

– Vet inte. Jag har ju varit här så länge. Men jag tror vi är väldigt duktiga på att utbilda spelare i Sverige. Vet inte om det är en satsning från förbundet på att man ska vara mer kreativa och våga.

Vad tillför du till urvalsprocessen?

– Jag ska hjälpa Poppe (Peter Popovic) med backarna och boxplay, men också powerplay eftersom jag spelade där själv. Eftersom World Cup är en relativt kort turnering blir power- och boxplay väldigt avgörande.

Här blir vi avbrutna av att ett par St. Louis-fans, som frågar om de kan få hans autograf. Detroit gillar de inte alls. Lidström, däremot, har de alltid uppskattat.

En talande bild för Nordamerika. Detroit som framgångsrikt lag gillas inte, men Lidström, den elegante och alltid smarte backen, kan ingen ha något ont att säga om.

Inte ens när de kommer in på kvartsfinalen 1996. St. Louis ledde med 3–2 i matcher. Nicklas Lidström avgjorde den sjätte till 3–3. Steve Yzerman den sjunde och hela matchserien i andra förlängningsperioden till 1–0, sedan Wayne Gretzky tappat pucken i mittzon.

Är det många som känner igen dig när du kommer hit?

– Ja, det är det. Speciellt på matcherna. Mycket hockeyfolk som man vet vilka de är men man kanske inte har träffats tidigare. Nu kommer de fram och vill prata.

Det var ett stort ögonblick när Nicklas Lidström klev in på pressläktaren här i Amalie Arena. Inte bara hockeyfolk ville snacka. Även reportrar ville ha några uttalanden från den store backen.

Utöver Tre Kronor sitter han i allsvenska Västerås styrelse och i sportråd. Han är också med som tränare för yngste sonen, 12-årige Lucas, lag. Utöver hockeyn är han involverad i fastighetsbranschen i Västerås och med kapitalförvaltning i Stockholm.

Kan det bli en fortsättning i rådgivarrollen för Tre Kronor?

– Jag får se efter det här och utvärdera för mig själv. Men så här långt har det bara varit kul och inspirerande att tänka som en manager eller förbundskapten och inte som en spelare.

Hur mår kroppen?

– Ganska bra. Men jag har en del skavanker. Ett knä och en axel som jag har ont i. Man känner man hållit på med ett slitsamt arbete i 20 år, svara han med ett skratt.

Fakta. Lidströms meriter

4 Stanley Cup-segrar.

1 OS-guld.

1 VM-guld.

7 Norris Trophy (som bäste back).

5 gånger mest poäng av en back i serien.

4 gånger mest poäng av en back i slutspelet.

2 gånger mest mål av en back i serien.

NHL:s grundserie: 1 564 matcher, 264 mål, 878 assist, 1 142 poäng.

NHL-slutspel: 263 matcher, 54 mål, 129 assist, 183 poäng.