Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Lidström öppnar dörrar åt Grönborg i NHL

Nicklas Lidström och Rikard Grönborg på sin upphöjda arbetsplats i Amalie Arena i Tampa där de såg två matcher innan resan gick vidare till Phoenix, Arizona.
Nicklas Lidström och Rikard Grönborg på sin upphöjda arbetsplats i Amalie Arena i Tampa där de såg två matcher innan resan gick vidare till Phoenix, Arizona. Foto: Sven Gustafsson

Tampa. Rikard Grönborg står inför sitt livs utmaning. Med tunga rådgivare och erfarna coacher har han huvudansvaret för att ta ut och leda World Cup-laget i ishockey.

”Vi är oerhört noggranna i urvalsprincipen. Det gäller att göra sin läxa”, säger han på rundresan i NHL med Nicklas Lidström, ett resesällskap som öppnar nya dörrar.

Rikard Grönborg reser runt i Nordamerika för att se och tala med spelare, men också prata med ledare för att få en inblick i spelarnas vardagsliv i NHL.

Han gör en karriärresa som heter duga från europeiska rinkar med talanger och JVM, till att nu plocka ut ett Dream Team till World Cup i höst.

– Allt en fantastisk utmaning. Jag utbildar mig hela tiden och har haft förmånen att jobba med flera landslag under flera år. Nu börjar det bli mindre och mindre. Nästa år har jag bara ett lag. För mig känns det unikt, säger Rikard och betonar vikten av självdisciplin när det gäller tankar och arbetsfördelning.

Första stoppet på en drygt två veckor lång rundresa i Nordamerika var Tampa.

Vad gör ni konkret här?

– Vi sätter oss med olika spelare för att känna dem på pulsen. Jag förklarar var vi är i processen med att ta ut laget och pratar lite planering inför World Cup. Scoutingdelen är viktig för att se hur de används i laget. Det är viktigt att vi visar intresse i deras miljö.

Tre Kronor har tre mycket tunga rådgivare inför World Cup. Mats Sundin och Daniel Alfredsson, som bor i Ottawa, samt Nicklas Lidström, som såg tre matcher med Rikard Grönborg innan han åkte hem igen. Nicklas blev en viktig dörröppnare för Rikard.

– ”Lidas” bekantskap med Stevie Yzerman gjorde att vi satt en timme med honom. En av styrkorna hos rådgivarna är att de har vänner i bra positioner som vi får riktiga och ärliga utlåtanden från. De vill ju också ha med sina killar i World Cup, säger Grönborg och förutom pratstunden med Tampas general manager fick de ett bra snack med lagets coach Jon Cooper.

Foto:
Lidström spelade för Detroit till och med säsongen 2011/12. Foto: AP

– Det är viktigt att prata med de som jobbar med spelarna varje dag och höra lite vilka knappar de använder för att få igång dem.

Speciellt viktigt i Tampa var det att bekanta sig med Anton Strålman. En spelare som inte har spelat i Tre Kronor sedan VM 2009. Sveriges spelskickliga backar i NHL kommer att få en huvudroll i World Cup avslöjar Grönborg.

– Han var den enda jag kände att jag inte jobbat med. Men det visade sig att vi visst hade gjort det. Jag var scout i det VM:et 2009. Men det var jätteviktigt att komma hit och lära känna honom, säger Rikard.

Vad för rådgivarna in i processen?

– Ett unikt tänk. De var ju bland de bästa i världen på det de gjorde och det är viktigt att få en insikt i hur de tänker. Men framför allt är de jävligt bra människor som vet hur viktigt det är att jobba ihop. De är en trygghet för mig, men det är också en utmaning att få ut så mycket info som möjligt för att kunna ta bättre beslut.

– De är väldigt involverade. Det är viktigt för mig att ge dem arbetsuppgifter och det är så de vill ha det också. De ska inte bara vara med för att de har sina namn. Det blir enklare för dem om de vet att de har en uppgift.

Peter Popovic och Johan Garpenlöv är assisterande till Grönborg och givna i båset. Men även Sundin, Alfredsson eller Lidström kan finnas med.

– Det är inte klubbat än, säger Rikard och ler outgrundligt.

Du kliver rakt in i hockeyhistoriens bästa turnering utan någon erfarenhet från proffslag på klubbnivå, så vad balanserar du upp all deras rutin med?

– 20 års erfarenhet av coachning och att jag har jobbat med människor på olika nivåer och med olika personligheter. Jag ser också till att beslut tas.

– Jag är en känslomänniska och känslor är bra i vissa situationer, men åsikter måste också backas upp med argument. Jag gillar att bli utknuffad ur boxen och utmanad. Och så har det varit här. Det har varit högt till tak i diskussionerna kring spelarna.

Andra mars ska 16 spelare varav två målvakter presenteras. Hur blir fördelningen mellan backar och forwards?

– Slutgiltigt blir det sju backar och 13 forwards. Hur det blir till första uttagningen är ännu en process.

Redan under den här resan kommer den blivande förbundskaptenen att ge några spelare klartecken att de finns med i marstruppen.

Anton Strålman och Victor Hedman i Tampa är ett av NHL:s bästa backpar. Hur ser du på klubblock i World Cup-laget?

– Vi satsade på det till OS i Sotji och där var det väldigt viktigt eftersom vi knappt hade några träningar innan. Nu är det början av säsongen och det finns tid till förberedelser. Visst är klubblock viktigt, men inte alls som till OS.

Foto: Victor Hedman, till vänster, och Anton Strålman. Foto: AP

– De är så bra så de kan spela med vem som helst, men vi måste också titta på kemin mellan varandra. Block kommer dock inte att vara avgörande.

Sverige har just nu världen bästa offensiva backar i Erik Karlsson, John Klingberg och Oliver Ekman-Larsson. Spelare som gör massor med poäng i NHL och kommer bli viktiga kuggar i World Cup.

– Det finns väl inget svårare i dagens hockey än att göra mål, så visst är det viktigt att vi har spetskompetens på det området. En sak vi är bra på är ju att få fram de här spelande backarna. De är bra på spelförståelse, vilket är typiskt svenskt.

Tre Kronor i World Cup kommer att byggas mycket kring rollspelare.

– Viktigast är att spelarna får reda på sitt ansvarsområde och att vi verkligen gör det så det passar alla. För varje spelare är unik och det är viktigt att vi identifierar deras profil och ser till att de får använda den i rätt situationer.

På backsidan råder det stentuff konkurrens och där gäller det att balansera upp den offensiva spetskompetensen med defensiv. Hur tänker du kring det?

– Vi har ju ett smalare urval än Kanada och USA. Vi tittar väldigt mycket på hur de används i klubblagen och på statistiska värden kring vad de är bra på. Balans är viktig, men inte så att vi har fyra jämna kedjor och tre jämna backpar. Varje kedja måste vara unik och utifrån det fördelar vi istiden.

– Det behöver inte vara stora spelare framför eget mål, utan smarta. Titta på Strålman. Han är ingen jätte, men väldigt smart. Det är hans styrka.

När truppen är komplett kommer det, speciellt på backsidan, att vara flera spelare av mycket hög klass som inte får plats.

– Så är det och därför är jobbet för oss att göra läxan. När vi tagit beslut måste vi stå för det. Visst kommer det att bli fantastiskt bra spelare som inte kommer med och spelare som tycker de borde vara med. Men vi måste ju jobba med dem vi tar ut. Vi har signat för att ta oss an den uppgiften. Därför är det så viktigt att vi gör jobbet väldigt noggrant i vår urvalsprocess.

Även om World Cup arrangeras av NHL och dess spelarfack på liten rink i Toronto utesluter inte Rikard spelare från Europa.

Konkurrerar de främst med sina ledaregenskaper?

– Ledarskap är viktigt och flera måste göra det jobbet. Men det är inte bara karaktärer från Europa som är aktuella bara för att vi har Joel (Lundqvist) och Jimmie (Ericsson). Det finns andra som också är viktiga för att få bästa laget.

Tre Kronor plockar in tre NHL-legendarer, men alla lag till World Cup kraftsamlar på ett sätt hockeyvärlden aldrig tidigare sett. En rad NHL-coacher finns med på olika nivåer i olika lag.

– Det blir unikt med de bästa spelarna och att vi får förbereda oss bättre än före OS. Men jag kan inte se för mycket på hur stort det är utan måste ta ut bästa laget och ge dem bästa förutsättningarna att lyckas, svarar Rikard, som gillar formatet som kritiserats en del eftersom det inte bara är landslag med:

– För hockeyvärlden och fansen blir det en fantastisk turnering där vi kan visa upp det bästa vi har. Alla lag kan vinna. Det är också unikt. Det blir en väldigt tuff turnering och det lag som vinner kan verkligen säga de är bäst.

Fakta. World Cup

Efter VM i Moskva i maj slutar Pär Mårts som förbundskapten för Tre Kronor. Rikard Grönborg tar då över och redan under sensommaren väntar nästa stora turnering, World Cup där världens bästa spelare ställs mot varandra på rinkar med NHL-mått.

World Cup spelas i Air Canada Centre, Toronto, Kanada, mellan den 17 september och 1 oktober 2016.

Deltagande lag: Finland, Kanada, Ryssland, Sverige, Tjeckien, USA samt ett lag med spelare från övriga Europa, och ett lag med U23-spelare från Kanada och USA.

Lagen delas in i två grupper där ettan och tvåan går till semifinal som avgörs i en match. Finalen är bäst av tre.

Redan 1 mars ska varje lagledning presentera 16 av de 23 spelarna (tre målvakter och 20 utespelare) som ska ingå i truppen. Resterande sju spelare ska presenteras senast den 1 juni. Därefter kan spelare bytas ut på grund av skador.

World Cup-ledningens NHL-resa

Fredagen den 12 februari 2016

Rikard Grönborg och Nicklas Lidström ser Tampa Bay Lightning-Nashville Predators 

Svenskarna Grönborg och Lidström såg: Victor Hedman och Anton Strålman, Tampa

Mattias Ekholm, Filip Forsberg, Calle Järnkrok och Viktor Arvidsson, Nashville. Petter Granberg spelade inte.

Söndagen den 14 februari 2016

Rikard Grönborg och Nicklas Lidström ser Tampa Bay Lightning- St. Louis Blues

Svenskarna Grönborg och Lidström såg: Victor Hedman, Anton Strålman, Tampa.

Alexander Steen, Patrik Berglund och Carl Gunnarsson, St. Louis. Magnus Pääjärvi spelade inte. 

Måndagen den 15 februari 2016

Rikard Grönborg och Nicklas Lidström ser Arizona Coyotes-Montreal Canadiens

Svenskarna Grönborg och Lidström såg: Oliver Ekman-Larsson och Klas Dahlbeck, Arizona. Nicklas Grossmann spelade inte.

Jacob de la Rose. Montreal.

Tisdagen den 16 februari 2016

Johan Garpenlöv ser New Jersey Devils-Philadelphia Flyers

Svenskarna Garpenlöv såg: Adam Larsson och Jacob Josefson, New Jersey

Onsdagen den 17 februari 2016

Johan Garpenlöv ser New York Rangers-Chicago Blackhawks

Svenskarna Garpenlöv såg: Henrik Lundqvist, Viktor Stålberg, Jesper Fast, Oscar Lindberg, NY Rangers

Niklas Hjalmarsson, Erik Gustafsson och Dennis Rasmussen, Chicago 

Torsdagen den 18 februari 2016

Rikard Grönborg ser Vancouver Canucks-Anaheim Ducks

Några av svenskarna på isen: Hampus Lindholm, Rickard Rakell, Jakob Silfverberg, Alexander Edler, Jacob Markström, Daniel Sedin, Henrik Sedin

Johan Garpenlöv ser Ottawa Senators-Carolina Hurricanes

Några av svenskarna på isen: Erik Karlsson, Mika Zibanejad, Fredrik Claesson, Eddie Läck, Victor Rask, Elias Lindholm och Joakim Nordström

 

Fredagen den 19 februari 2016

Johan Garpenlöv ser Columbus Blue Jackets-Buffalo Sabres

Några av svenskarna på isen: Alexander Wennberg, William Karlsson, Johan Larsson, Robin Lehner

Lördagen den 20 februari 2016

Rikard Grönborg ser Ottawa Senators-Detroit Red Wings

Några av svenskarna på isen: Erik Karlsson, Mika Zibanejad, Jonathan Ericsson, Johan Franzén, Niklas Kronwall, Gustav Nyquist, Henrik Zetterberg 

Johan Garpenlöv ser Arizona Coyotes-St. Louis Blues

Några av svenskarna på isen: Anders Lindbäck, Oliver Ekman Larsson, Nicklas Grossman, Klas Dahlbeck, Carl Gunnarsson, Alexander Steen, Patrik Berglund och Magnus Pääjärvi

Söndagen den 21 februari 2016

Johan Garpenlöv ser Anaheim Ducks-Calgary Flames

Några av svenskarna på isen: Hampus Lindholm, Rickard Rakell, Jakob Silfverberg, Mikael Backlund 

Måndagen den 22 februari 2016

Rikard Grönborg ser Washington Capitals-Arizona Coyotes

Några av svenskarna på isen: Klas Dahlbeck, Oliver Ekman Larsson, Nicklas Grossman, Anders Lindbäck, Andre Burakovsky, Nicklas Bäckström, Marcus Johansson

Johan Garpenlöv ser St. Louis Blues-San Jose Sharks

Några av svenskarna på isen: Carl Gunnarsson, Alexander Steen, Patrik Berglund, Magnus Pääjärvi, Melker Karlsson

Tisdagen den 23 februari 2016

Rikard Grönborg ser Detroit Red Wings-Columbus Blue Jackets

Några av svenskarna på isen: Jonathan Ericsson, Johan Franzén, Niklas Kronwall, Gustav Nyquist, Henrik Zetterberg, William Karlsson

Johan Garpenlöv kommer till Denver

Onsdagen den 24 februari 2016

Johan Garpenlöv ser Colorado Avalanche-San Jose Sharks

Några av svenskarna på isen: Gabriel Landeskog, Carl Söderberg, Melker Karlsson 

Torsdagen den 25 februari 2016

Rikard Grönborg ser Chicago Blackhawks-Nashville Predators

Några av svenskarna på isen: Mattias Ekholm, Calle Järnkrok, Filip Forsberg, Niklas Hjalmarsson, Erik Gustafsson och Dennis Rasmussen

Johan Garpenlöv ser Dallas Stars-Winnipeg Jets

Några av svenskarna på isen: Johnny Oduya, John Klingberg, Patrik Nemeth, Mattias Janmark, Tobias Enström 

Lördagen den 27 februari 2016

Rikard Grönborg ser Pittsburgh Penguins-Winnipeg Jets

Några av svenskarna på isen: Tobias Enström, Tim Erixon, Carl Hagelin, Patric Hörnqvist

Måndagen den 29 februari 2016

Rikard Grönborg ser New York Rangers-Columbus Blue Jackets

Några av svenskarna på isen: Henrik Lundqvist, Viktor Stålberg, Jesper Fast, William Karlsson

Tisdagen den 1 mars 2016

Rikard Grönborg ser New Jersey Devils-Carolina Hurricanes

Några av svenskarna på isen: Adam Larsson, Jacob Josefson, Elias Lindholm, Eddie Läck, Victor Rask