Lillebror Ingebrigtsen vann EM-guldet - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Lillebror Ingebrigtsen vann EM-guldet

17-årige Jakob Ingebrigtsen är Europamästare på 1.500 meter.
17-årige Jakob Ingebrigtsen är Europamästare på 1.500 meter. Foto: Bildbyrån

17 år och Europamästare. Jakob Ingebrigtsen är den yngste att vinna 1.500 meter på ett mästerskap.

– Det är ren galenskap, säger pappa Gjert Ingebrigtsen. 

Många trodde på guld, silver och brons till familjen Ingebrigstsen från Sandnes utanför Stavanger när EM-finalen på 1.500 meter skulle avgöras.

Men det blev inte så. När det avgjordes visade det sig att lillebror var starkast. 17-årige Jakob gick upp i ledning med ett och ett halvt varv kvar av loppet. 

Då låg mellanbror Filip tvåa och storebror Henrik trea. Så såg det också ut när löparna gick ut på det sista varvet. Jakob fortsatte att hålla ledningen, men för hans bröder blev det allt svårare att hålla placeringarna.

På upploppet såg 17-åringen ut att ha en betryggande ledning. Men det blev till sist en centimeterseger. Polacken Marcin Lewandowski var bara fyra hundradelar bakom. Trea blev britten Jake Wightman.

– Han är bara 17 år gammal. Han leder när det är 600 meter kvar och springer bara rätt ifrån de andra. Det är galenskap, säger pappa Gjert Ingebrigtsen till NRK.

– Jag tycker det var märkligt att jag var så ensam. Jag trodde det var ett varv kvar, säger Jakob Ingebrigtsen själv.

Det här var första gången som tre bröder sprang i en mästerskapsfinal. Nu slutade storebror Henrik fyra och Filip, den regerande Europamästaren och favoriten, blev näst sist, tolva.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.