Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Linda Haglund död

Sveriges bästa kvinnliga sprinter genom tiderna, Linda Haglund, är död. Hon avled i lördags, 59 år gammal, i cancer.

– Hon var vår kanske första kvinnliga internationella stjärna i modern tid, säger Svenska friidrottsförbundets tillträdande generalsekreterare Stefan Olsson.

Linda Haglund lades in på Södersjukhuset för en vecka sedan efter att hon en längre tid känt smärtor i ryggen.

– Läkarna konstaterade en propp i ena lungan och man hittade dessutom att Linda hade cancer i stora delar av kroppen, berättar hennes två år yngre bror Jimmy Haglund.

Cancern gick inte att hejda och på lördagen somnade hon in. Därmed tog en av de största svenska friidrottskarriärerna slut. Det var också en av de mest folkkära svenska idrottarna som avled, Linda Haglund var den första kvinnliga idrottaren som fick ta emot Victoriastipendiet. Det hände 1981 och 1978 utsågs hon till årets idrottskvinna.

Hon deltog också i de populära tv-programmen ”Let's dance” och ”Mästarnas mästare”.

Linda Haglund slog tidigt igenom. I sin bok ”Lindas resa” som kom ut för ett par år sedan berättade hon om sin sprintkarriär. Från genombrottet som 13-åring på kolstybbsbanorna hemma i Trollbäcken och till den bittra dopningsavstängningen 1981.

Linda Haglund var den enda kvinnan bland de berömda svenska idrottsstjärnorna som alla var födda 1956, Björn Borg, Ingemar Stenmark, Thomas Wassberg och Frank Andersson.

Liksom de övriga 56:orna var hon oerhört målmedveten och gick sin egen väg. I en del fall tvingad till det och till en del för att ingen i Sverige då visste hur man tog sig an en supersnabb tonårstjej.

– Jag hade en tydlig vision och var väldigt målinriktad. Jag ville se hur långt jag kunde nå, sa Linda Haglund i en DN-intervju i samband med att hennes bok kom ut.

Men det var inte alltid så lätt.

– Det var 70-talet och det var inte vanligt då att kvinnor satsade på idrotten, berättade hon i intervjun.

Det var inte förrän hon var 17 år som hon började träna rationellt. Då hade hon redan deltagit vid OS i München 1972. Men det var först sedan hon tagit EM-silver på 100 meter 1978 som hon kom med i landslagets A-grupp och fick ekonomiskt bidrag.

– Jag var en ung tjej som utmanade, sa Linda Haglund i DN-intervjun. Jag var van att tänka utanför boxen, men det gjorde man inte på förbundet.

Linda Haglund deltog i tre OS, med fjärdeplatsen på 100 meter i Moskva 1980 som höjdpunkt. Hon har vunnit ett EM-guld, fyra EM-silver och har fortfarande de svenska rekorden på 100 (11,16) och 200 meter (22,82) utomhus. Dessutom har hon tolv SM-guld, sju på 100 meter och fem på den dubbla distansen.

Hennes karriär fick ett abrupt slut när hon efter SM i Skövde 1981 testades positivt för dopning. Linda svor att hon var oskyldig och menade att hennes finländske tränare, Perrti Helin, utan hennes vetskap gett henne piller med anabola steroider. Det svenska friidrottsförbundet friade henne, men inte det internationella och 1984 avlutade hon sin aktiva karriär.

Efter sin idrottskarriär ägnade hon sig bland annat åt att måla och hon arbetade som idrottslärare i Sollentuna.

Fakta. Linda Haglund

Född: 1956 i Enskede
Karriären: Sju SM-guld på 100 meter.
Svenskt rekord på 100 meter (11.16)
OS-fyra på 100 meter 1980
EM-silver på 100 meter 1978
Testade positivt för dopning vid SM 1981. Stängdes av i 18 månader.

Rättelse 2015-11-22 12:00
Linda Haglunds svenska rekord på 100 meter är 11,16.