Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Lindell Vikarbys dröm i uppfyllelse

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

En dröm går i uppfyllelse. Jessica Lindell Vikarby trotsade dålig rygg och dåliga resultat och tog VM-brons i storslalom.
Tacka vinnarskidorna från förra året som servicemannen Lojze sparat för detta speciella tillfälle.
– Jag har väntat länge, sju VM och tre OS och det känns som en riktigt skön revansch från i fjol också att visa att jag kan när det gäller, säger Jessica.

Jessica är uppvaktad, lycklig. Många unnar henne att till sist äntligen få stå på pallen i ett mästerskap.

Och det skedde i den backe där hon förra året tog sin senaste seger. Tryggheten från det, tryggheten från att hon vet att hon gillar snön och tryggheten med att servicemannen Lojze sparat vinnarskidorna från i fjol blev pusselbitar som still slut föll på plats.

–Lojze är ju guldklimpen liksom. Han är tryggheten och jag litar fullt på honom. Han har sparat vinnarskidorna från i fjol till i dag och hållit dem i trim och sett till så att de skulle hålla.

Ändå var det in i det sista inte klart. Jessica kom in som tvåa med två åkare kvar.

–Det var en nervös väntan. Man vill inte titta. Man vill bara att det ska vara klart – så att man vet.

–Men nu efteråt känns det grymt, jag börjar slappna av lite nu. Lite besviken när jag gick över mållinjen, tänkte att nej nu blir jag fyra. Men sen när Kirchgasser kom in efter var det ”yes äntligen”.

Viktoria Rebensburg, vinnaren Anna Fenninger och Jessica Lindell Vikarby. Foto: TT

Vad betyder bronset för dig?

– Det betyder enormt mycket. Tog ett beslut vid nyår att trots bekymmer göra den här resan och bara njuta. Jag har försökt så många gånger och inte lyckats, så det är superhärligt.

Ska du fira?

– Ja, jag har ju aldrig gjort det här förut så jag vet inte riktigt.
Jessica låg trea redan efter det första åket efter dagens suverän Anna Fenninger ,Österrike, och Michaela Kirchgasser.

I det andra tryckte sig tyska Viktoria Rebensburg in på silverplats men Kirchgasser åkte bort sig och Jessica kunde jublande glad stå på pallen i sitt 18:e försök i ett VM. Äntligen fick hon som 30-åring ta emot sin första mästerskapsmedalj.

Dagens suveräna segrare var österrikiska Anna Fenninger som med två bra åk vann med en förkrossande segermarginal på 1,40.

Gratulanterna strömmar till. Lindsey Vonn och Julia Mancuso  som är samma årsmodell som Jessica stannar till och kramar om Jessica. De har tävlat ihop i sedan de var 16 år, i dag är de 30.

–Jag är så glad för Jessicas skull, hon är en fantastisk kvinna och hon har kämpat så länge för det här och speciellt med tanke på att hon förlorade storslalomcupen förra året när hon var så nära är hon verkligen värd det här bronset, säger Lindsey.

–Vi har tävlat så länge ihop och jag vet hur besviken hon var i Sotji och jag är så lycklig att få se henne uppe på den här pallen, säger Julia.

Anja Pärson instämmer.

–Verkligen välförtjänt. Hon har åkt så många mästerskap och äntligen får hon ta det. Med de problem hon haft med ryggen, komma in och bara få till det och satsa är starkt.

Maria Pietilä Holmner grät, men inte för att hon var ledsen utan den här gången var det glädjetårar.

–Jag är så jädra glad. Vi har kämpat ihop i tolv år och liksom följts åt. Jag vet hur mycket hon har kämpat och hur besvärligt han har haft med ryggen. Fantastiskt, fantastiskt alltså. Jag är så glad för Jessica. Hon är så värd det.

Samtliga tre övriga svenske tjejer, Maria Pietilä Holmner, Sara Hector och Frida Hansdotter höll ungefär sina positioner från det första åket och åkte in på platserna 9, 10 och 12.  Rätt nöjda till slut men glädjen över Jessicas brons överskuggade både små besvikelser och egna framgångar.

Jessica var redan i halvtid lugn och samlad men utstrålade glädje och beslutsamhet när hon skulle beskriva sitt första åk.

– Försökte bara puscha puscha och låta skidorna gå, inte tänka så mycket. När jag gick över mållinjen kände jag att ”yes, nu är jag med i matchen”.

Det var vinnarskidorna från i fjol som Jessica körde på. Servicemannen Lojze har vårdat dem ömt och sparat dem för en sista tjänstgöring.

– Ja, det är det paret, jag litar på dem. Efter den här säsongen behöver jag allt självförtroende jag kan få och just det här paret från när jag vann här i fjol är en pusselbit för att jag ska känna mig trygg.

En annan är att ryggen äntligen inte ömmar.

– Nej, det funkar bra, fick bara lägga mig på spikmatta en stund och slappna av mellan åken. Både den och skidorna höll för ett åk till.

Det andra åket sattes av svenske tränaren Christian Thoma. Han valde att inte ändra så mycket, ville ge tjejerna en chans att hitta samma fina åkrytm en gång till.

Läs alla artiklar om alpina VM här.

De amerikanska hemmahoppen Mikaela Shiffrin och Lindsey Vonn körde bort sina chanser med ett dåligt första åk, reparerade i andra men slutade 8:a och 14:e.