Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Lindelöw: Det var en tuff period

Under slutet av fjolåret anklagades Douglas Lindelöw för aggressiv ridning och en ägartvist gjorde att hans tänkta OS-häst såldes.”Det var en tuff period mentalt”, säger Douglas Lindelöw.
Under slutet av fjolåret anklagades Douglas Lindelöw för aggressiv ridning och en ägartvist gjorde att hans tänkta OS-häst såldes.”Det var en tuff period mentalt”, säger Douglas Lindelöw. Foto: Björn Larsson Rosvall

Efter anklagelserna om hård ridning och ägartvisten om tänkta OS-hästen Casello har Douglas Lindelöw förändrats.

”Jag har alltid varit godtrogen och trott det bästa om människor men där har jag fått en törn”, säger hoppryttaren.

Han tystnar en stund innan han fortsätter:

– Det är tur jag har mina hästar för de vet jag att jag alltid kan lita på. De sviker inte.

DN träffar 25-årige Douglas Lindelöw under de internationella tävlingarna i Göteborg som avslutas på måndag kväll. Han möter oss med ett leende i ansiktet.

– Det var en tuff period mentalt men nu vill jag blicka framåt. Det är mycket roligt som väntar och jag har många saker att vara glad över. Jag har flera duktiga hästar och jag har ett team runt mig som är helt fantastiskt så nu väljer jag att se det här som en nystart, säger han.

– Dessutom stärks jag fortfarande av det stora stöd som jag under den jobbiga tiden fick av gemene man. Deras glada hejarop hjälpte mig otroligt mycket. Jag skulle till och med sträcka mig så långt att jag säger att det har varit avgörande. De gav mig kraften att orka och fick mig att förstå att det finns en ljusning om jag inte ger upp.

Douglas Lindelöw är svensk hoppsports framtid. Sommaren 2015 debuterade han i ett seniormästerskap när han tillsammans med Casello, som han själv har utbildat, ingick i det svenska EM-laget. Planen var att EM skulle bli startskottet för satsningen mot OS i Rio de Janeiro men allt skulle förändras.

Under hösten blev det officiellt att det pågick en ägartvist om hästen Casello, som till hälften ägdes av Douglas mamma Agneta och till hälften av en annan familj. Agneta ville behålla hästen men de andra delägarna ville sälja.

Tvisten hamnade så småningom i tingsrätten men innan den var avgjord fick Douglas Lindelöw nästa tuffa motgång. Ridsportförbundets disciplinnämnd stängde av honom i två månader på grund av ”aggressiv ridning” i samband med en tävling i Helsingborg.

Lindelöw överklagade till Riksidrottsnämnden som friade honom helt men tiden emellan avstängningen och frikännandet kostade honom bland annat möjligheten att kvala in till världscupfinalen som avgörs i Göteborg.

Under dagarna i Göteborg har Lindelöw därför i stället fått koncentrera sig på tävlingarnas övriga klasser och främsta målet är söndagskvällens Grand Prix-hoppning, den högsta och mest prestigefulla hoppklassen utöver världscupklasserna.

Efter helgens tävlingar väntar den viktiga utomhussäsongen, och Douglas Lindwlöw har inte släppt planen att försöka ta sig till OS om än inte med Casello.

För trots att tvisten om valacken aldrig togs upp i tingsrätten blev resultatet att Douglas förlorade sin bästa häst. Strax före jul kom beskedet att hästen var såld till fyrfaldige OS-guldmedaljören Ludger Beerbaum från Tyskland.

– I och med att möjligheten att jag själv skulle få fortsätta med honom inte längre fanns kvar var det här det näst bästa alternativet. Jag är stolt över det arbete som jag har gjort med Casello. Jag fick honom när han var tre år och det var ingen enkel häst.

Med Casello borta är det i första hand hästen Udermus som Douglas Lindelöw hoppas ska ta honom till OS.

25-årige Douglas gör sig redo för en ny hoppklass inne i Scandinavium. Även om mycket har förändrats är det en sak som är densamma.

För honom är ridsport en sport där resultaten är det väsentliga. Han tänker inte sälja några möjliga mästerskapshästar hur höga buden än är.

– Jag kommer inte att sälja några hästar frivilligt, utan mitt fokus är att nå bra sportsliga resultat. Kanske lägger jag om inriktningen när jag blir äldre men där är jag inte än, säger Douglas Lindelöw.

Fakta. Douglas Lindelöw

Född: 10 december 1990.

Bostadsort: Fulltofta gård utanför Hörby.

Familj: Sambon Irma Karlsson som också en mycket duktig hoppryttare och som i likhet med Douglas tävlar i Göteborg i helgen. ”Vi stöttar varandra på ett bra sätt, och hjälps åt med hästarna”.