Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-06 17:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/lisa-edwinsson-darfor-ar-shiffrin-alpinhistoriens-segerrikaste-kvinna/

SPORT | KOMMENTAR

Lisa Edwinsson: Därför är Shiffrin alpinhistoriens segerrikaste kvinna

Ofterschwang 2018. Mikaela Shiffrin firar ännu en slalomseger i världscupen. Nu har hon vunnit flest gånger av alla på damsidan.
Foto: Marco Tacca/AP

KRONPLATZ. För elva månader sedan missade Mikaela Shiffrin varenda medalj i OS.

Men storstjärnan reste sig, tog karriärens fjärde totaltitel i världscupen – och är nu alpinhistoriens segerrikaste kvinna.

Med världscupseger 83 på tisdagen gick hon om tidigare kollegan Lindsey Vonn.

DN:s Lisa Edwinsson listar fyra anledningar till amerikanskans dominans.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Bild 1 av 3
Foto: Giovanni Auletta/AP
Bild 2 av 3
Foto: Nathan Bilow/AP
Bild 3 av 3
Foto: TT

Tekniken

17 år gammal stormade hon in i alpina världscupen som slalomundret från Colorado med den unika tekniken. Första pallplatsen hade Mikaela Shiffrin tagit redan året innan. Nu kom första segern, i Åres slalom den 20 december 2012.

I paradgrenen har hon radat upp segrar – 51 stycken – och det ofta i överlägsen stil. I Aspens slalom 2015 vann hon med rekordstor marginal: 3,07 sekunder.

– Hon har hittat en stil som är ekonomisk, det ser så enkelt ut, har den tidigare konkurrenten Frida Hansdotter förklarat amerikanskans rena åkning och speciella flyt för DN.

När tidsdifferenserna på senare tid varit mindre har jämnheten avgjort.

– Det är ju helt otroligt det hon gör, sade nuvarande konkurrenten Anna Swenn-Larsson till DN vid nyår.

– Det är många som kan köra lika fort som henne. Men hon är extremt stabil och gör sällan misstag.

Courchevel 2022. Shiffrin har vunnit i alla discipliner. Här på väg mot en störtloppsseger i kommande VM-backen i Frankrike, i världscupfinalen i våras.
Foto: Marco Trovati/AP

Bredden

– När jag var liten drömde jag inte om att bli den bästa slalomåkaren i världen. Jag drömde om att bli den bästa skidåkaren i världen. Punkt.

sade Mikaela Shiffrin till New York Times hösten 2017.

Säsongen före hade hon vid sidan av slalom och storslalom på allvar inlett en satsning på fartgrenarna. Det resulterade i den första av hittills fyra totaltitlar i världscupen.

– Jag känner mig bekväm med min åkning i alla discipliner, sade hon när OS-säsongen 2017–18 drog i gång.

Ett par veckor senare kom karriärens första världscupseger i störtlopp. Och i slutet av 2018 har hon stått överst på världscuppallen i samtliga discipliner.

Även Vonn, som Shiffrin nu passerar i antalet segrar, vann i alla grenar. Men det tidigare affischnamnet tog ”bara” cuptitlar i fartgrenarna. Shiffrin har gjort det i både teknik och fart.

I vinterns segerturné har det blivit fyra segrar i slalom, fyra i storslalom och en i super-G för Shiffrin.

Hittills.

Bild 1 av 3
Foto: Robert F. Bukaty/AP
Bild 2 av 3
Foto: Luca Bruno/AP
Bild 3 av 3
Foto: Nathan Bilow/AP

Comebackerna

Hon skadade knäet samma luciahelg som svenska Sara Hector i Åre 2015. Mikaela Shiffrin missade delar av den säsongen och fick se Frida Hansdotter lyfta slalombucklan våren 2016.

Men det nästkommande året var hon tillbaka i toppen, och då också som totalvinnare.

Dock är det inte skador som varit tuffast för världens främsta damskidåkare.

2020 gick pappa Jeff hastigt bort efter en olycka i hemmet. Shiffrin tog en längre paus från sporten – och har sedan dess haft en tuff personlig resa, där hon kämpat med motivationen och hjärnspöken.

”Vi likställer att vinna med att vara okej, att förlora med att inte vara okej. Men sanningen är att jag varken är okej eller inte okej”, skrev hon i en lång personlig text i The Players' Tribune så sent som i våras.

”Vissa dagar har jag perfekta ögonblick. Perfekta svängar. Perfekt teknik. Jag glömmer smärtan (...). Andra dagar känns det fortfarande bara skit. Det är svårt att sätta ena foten framför den andra. Det är sorg. Det är att vara en människa.”

Skidåkningen var ”alltid vår grej”, skrev Shiffrin om relationen med sin far.

”När han var borta ville jag inte åka skidor. Jag ville inte äta. Jag ville inte ens sova. Jag var så rädd för drömmarna.”

Men Shiffrin har rest sig fler gånger än en.

Efter sin timeout kom hon tillbaka till VM 2021 och tog fyra medaljer.

Inför fjolårssäsongen sade hon på en digital pressträff:

– Det har varit rätt förvirrat kring min passion för sporten, min relation till sporten, varför jag vill göra det här, hur det är relaterat till familj och hur mycket av min motivation som kommer från en inre glöd kontra att jag gör det här för att jag vuxit upp med det.

– Men nu skulle jag säga att det är en bra mix av båda.

OS 2022 blev dock en serie misslyckanden – sex raka medaljmissar.

En månad senare säkrades karriärens fjärde seger i totala världscupen. Och i vinter har hon redan kopplat greppet om en femte.

Bild 1 av 2
Foto: Nathan Bilow/AP
Bild 2 av 2
Foto: Alessandro Trovati/AP

Egenheten

– Vi har respekt för varandra men hon har sitt eget team och sin egen grej. Vi jobbar inte ihop, hon tränar aldrig med oss.

– Jag kan inte säga att jag känner henne. Och det är inte så många som jag inte känner, så det är lite intressant.

Lindsey Vonn tackade för sig under Åre-VM 2019 och fick frågor om ”kronprinsessan” Mikaela Shiffrin. Hon önskade Shiffrin allt gott, fortsatte Vonn på en fullsatt presskonferens, men ett uns av rivalitet eller avståndstagande gick också att spåra. Inte minst när hon tillade apropå Ingemar Stenmarks totalrekord på 86 världscupsegrar:

– Det är liksom ingen mening med att jag slår rekordet – för hon (Shiffrin) kommer ändå slå mig.

Mikaela Shiffrin är ingen diva som promenerar förbi väntande press i målfållan. Snarare tvärtom. Men att hon många gånger har gått sin egen väg är ingen hemlighet.

Kanske har det varit ett segerrecept.

Uppbackningen runt stjärnan är också enorm.

– Jag tränade med henne en dag i Saas-Fee, hon frågade om jag ville köra med henne, berättade Anna Swenn-Larsson i en DN-intervju 2021 och började skratta:

– Vi kom dit med min serviceman och en tränare – för mig är det jättebra. Hon kom där med sin service, två tränare, fysio, doktor, mamma…

Nu säger Swenn-Larsson:

– Hon är ju absolut en inspiration och någon jag har sett upp till. Sen känner jag henne inte så väl, det finns andra åkare som jag har bättre kontakt med. Men hon har alltid varit trevlig mot mig.

Trots alla segrar har Shiffrin lyckats behålla fötterna på jorden, tillägger svenska storslalomstjärnan Sara Hector:

– Det är ju lätt att bli väldigt självcentrerad när man håller på med idrott. Men Mikaela är väldigt duktig på att se många andra, oavsett det.

Kranjska Gora 2023. Med mamma Eileen Shiffrin när Lindsey Vonns 82 segrar tangeras. Nu har Shiffrin dessutom gått om den tidigare kollegan.
Foto: Giovanni Auletta/AP

Samtidigt finns sidor hos stjärnan som är svåra att tolka. Det säger Shiffrins mamma och tränare Eileen.

På frågan om dottern tänkt på rekordjakten sade Eileen Shiffrin till NBC i början av januari:

– Mikaela är ganska introvert, och det sägs att introverta är väldigt, väldigt svåra att läsa av. Så om hon gjort det kan jag inte se det.

– Vi om några vet att just när man tycker att allt är toppen så kan något katastrofalt inträffa. Så vi tar det som det kommer. Just nu är det bara så härligt att se henne le, vara lycklig och må bra i livet.