Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 16:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/lisa-edwinsson-vonn-har-som-ingen-annan-satt-damernas-skidakning-pa-kartan/

Sport

Lisa Edwinsson: Vonn har som ingen annan satt damernas skidåkning på kartan

Lindsey Vonn jublar efter störtloppsåket som gav henne VM-brons på söndagen. Foto: Pontus Lundahl/TT

ÅRE. En 18 år lång framgångssaga tog slut på söndagen.

Lindsey Vonn tackade för sig med störtloppet i VM – där hon tog brons.

Här svarar DN:s Lisa Edwinsson, på plats i Åre, på två frågor om den amerikanska alpinstjärnans avsked.

Lisa Edwinsson
Rätta artikel

Vad har Vonn betytt för alpinsporten?

– Massor. På flera plan. Först och främst är det de idrottsliga meriterna, segrarna. Lindsey Vonn har tagit världscupsegrar i alla alpina discipliner och visat att det går att komma tillbaka, trots tuffa motgångar. Det går heller inte att bortse från amerikanskans betydelse för unga tjejer och framtida åkare – världen över. Det har funnits stora stjärnor på damsidan tidigare. Men Vonn har som ingen annan satt damernas skidåkning på kartan och de senaste åren utan tvekan varit alpincirkusens största varumärke.
”Jag hoppas att jag har visat nästa generations tjejer att inget är omöjligt”, säger hon själv.
Sen kan man säga vad man vill om rubriker och pr-shower. Vonn har skapat ett större intresse för sporten, och nått ut på ett nytt sätt i ett nytt medialt landskap. 

Kommer någon kunna slå Stenmarks rekord på 86 världscupsegrar?

– Ja. Vonn stannar på 82 segrar, men det finns två heta kandidater bakom henne. Ingen vet hur länge 29-årige Marcel Hirscher (Österrike) fortsätter, men herrarnas världscupdominant står på 68 segrar. Och på damsidan har Mikaela Shiffrin (USA), som 23-åring, redan vunnit 56 gånger. 

– På Vonns presskonferens häromdagen gick att utläsa ett visst uns av rivalitet mellan de amerikanska stjärnorna. Visserligen önskade Vonn elva år yngre Shiffrin lycka till, men sade också:
”Jag kan inte säga att jag känner henne. Det är inte så många som jag inte känner, så det är lite intressant att jag inte känner henne. Vi jobbar inte ihop, hon tränar aldrig med oss och jag träffar henne inte så ofta. Men jag tror att hon kommer slå alla rekord. Så det är liksom ingen mening med att jag slår rekordet – för hon kommer ändå slå mig.”

Läs mer: Alpina VM i Åre 2019 – allt du behöver veta 

Läs mer: Vonns sista show: ”Inget kommer att kunna ersätta adrenalinkicken”