Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-15 21:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/live-1300-arets-vinnare-av-bragdguldet/

Sport

Hanna Öberg årets vinnare av Bragdguldet

01:47. Ett sensationellt OS-guld och silver i Pyeongchang. Nu får Hanna Öberg ännu en medalj till sitt prisskåp – Svenska Dagbladets bragdguld.
Hanna Öberg efter att hon vann OS-guld på distans i Pyeongchang.
Bild 1 av 1 Hanna Öberg efter att hon vann OS-guld på distans i Pyeongchang. Foto: Jonas Lindkvist

Bragdguldet 2018 tilldelas skidskytten Hanna Öberg.

– Nästan lika häftigt som att vinna OS-guld, säger 23-åringen som befinner sig i Slovenien för världscupen.

På torsdag är det premiär. Då avgörs 15 kilometer – Hannas guldsträcka.

Nils Palmgren
Rätta artikel

”För olympisk knall av högsta karat, en mental och teknisk bragd med makalös precision. Svenska Dagbladets bragdguld går till Hanna Öberg”. 

Så lyder bragdjuryns motivering. 

– Det är jättestort, det är ett jättefint pris. Nästan lika häftigt som att vinna OS-guld. Jag vet inte om man kan få ett så mycket finare pris för det jag har gjort, säger 23-åringen på telefon från slovenska Pokljuka. 

Hanna Öberg efter att hon vann OS-guld på distans i Pyeongchang.
Hanna Öberg efter att hon vann OS-guld på distans i Pyeongchang. Foto: Jonas Lindkvist

Inte ens ett träningspass på en och en halv timme på tisdagseftermiddagen fick henne att riktigt fatta att hon fått bragdguldet.

– Det känns som det var lite större än jag tänkte. Jag har fått väldigt mycket uppmärksamhet och det hade jag inte riktigt räknat med, säger hon till DN.

– Men det känns superhäftigt. Jag har sett många av de andra framgångarna och jag är inte avundsjuk på de som satt i juryn och skulle bestämma.

Inför distansloppet i Sydkorea hade Hanna Öberg aldrig ens varit på pallen i ett världscuplopp, som bäst hade hon noterat en femteplats.

– Det var en helt perfekt dag för mig. Jag gjorde ett perfekt lopp. Jag har aldrig åkt så fort och jag har bara skjutit så bra vid ett enda tillfälle förut. Det loppet med OS-guldet var verkligen något extra för mig, beskriver hon guldloppet.

Förutom det individuella guldet i distans så var Öberg även en bidragande orsak till OS-silvret i stafetten och just laginsatsen är något hon framhäver.

– Utan dem hade jag inte kunnat ta mitt OS-guld. Så jag hoppas de kan känna att de har del i det här också, säger Hanna Öberg som på seneftermiddagen fortfarande inte riktigt visste hur bragdguldet skulle firas.

– Men vi ska definitivt fira det på något sätt.

På torsdag är det premiär för säsongens världscup. Första distans är 15 kilometer, Hanna Öbergs gulddistans från OS och en distans hon börjat tycka om först på senare år.

– Det har inte varit min bästa gren tidigare, men nu passar den mig väldigt bra, säger hon och förklarar:

– Den är på något vis skidskyttets grund. Man får ut och åka själv och det är en minut per bom, så det är viktigt att träffa. Jag får gå ut och göra helt mitt egna lopp och det är upp till mig hur jag klarar av att fokusera på varje skjutning.

Det var det du lyckades med i Sydkorea.

– Ja, precis, säger en lycklig bragdmedaljör och skrattar.

Det här var andra gången en skidskytt fick bragdguldet. 2009 fick Helena Jonsson (Ekholm) utmärkelsen.

Jurymedlemmen Magdalena Forsberg fick aldrig något, trots alla sina VM-guld. Som skidskytt lade hon självklart sin röst på Hanna Öberg.

– Jag är väldigt nöjd med valet av Hanna Öberg som årets bragdguldsmedaljör. Som gammal skidskytt kan jag inte sticka under stol med att jag höll på skidskyttet, säger hon. 

– Men det var inget lätt val. Det var massor av bra prestationer, säger Magdalena Forsberg och fortsätter:

– Det var en otrolig konkurrens under det här idrottsåret. Det måste ha varit ett av Sveriges allra bästa idrottsår någonsin.

Juryns sekreterare, Svenska Dagbladets sportkrönikör Anders Lindblad, vill inte avslöja hur jämnt det var mellan de olika kandidaterna.

– Det var tufft. Vi hade sju OS-guld att jämföra och sedan också Armand Duplantis framför allt. Duplantis var självklart en som vi diskuterade mycket. 

Var det Öbergs OS-guld som vägde tyngre än Duplantis EM-guld?

– Ett OS-guld väger lite tyngre och det var kanske det som avgjorde, förklarar Anders Lindblad bragdjuryns val.

Idrottsminister Annika Strandhäll (S) är nöjd med juryns val av bragdguldmedaljör.

”Mitt i prick! Stort grattis till Bragdguldet Hanna Öberg. OS-guldet i skidskyttets distans i Sydkorea var en fantastisk uppvisning. Dessutom upphämtningen i stafetten – gick ut på 8–9:e plats och Sverige tog silver! En storslagen idrottsprestation”, skriver Strandhäll på Twitter.

Lilla bragdguldet och en prischeck på 75.000 kronor gick till beachvolleyparet Jonatan Hellvig, 17, och David Åhman, 16, som tog guld under ungdoms-OS i Buenos Aires i oktober.

 

Läs mer:

Efter skrällguldet vet Hanna Öberg: ”Jag kan göra det igen”

Quiz: Vad kan du om Bragdguldet