Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-28 00:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/live-1800-folj-sverige-mot-slovenien-i-handbolls-em/

Sport

Vranjes taktik fick Sverige på fall

Bild 1 av 2 Dean Bombac och Tilen Kodrin i Slovenien låser fast Jim Gottfridsson. Det slovenska försvarsspelet var kompakt.
Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån
Bild 2 av 2 Kim Ekdahl du Rietz gör mål mot Slovenien.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ljubomir Vranjes lade upp vinnartaktiken. Hans spelare utförde den perfekt och vann nyckelmatchen i handbolls-EM mot Sverige med 21–19.

– Jag har aldrig varit med om en match där det varit så svårt att göra mål, Nu ser det svårt ut, sade Kim Ekdahl Du Rietz.

Den svenske storskytten vandrade besviken ut från golvet på Scandinavium.

Sverige hade chansen att skaffa sig ett perfekt utgångsläge inför resten av EM, men svårforcerat slovenskt försvar och två tyska domare som inte var på hemmalagets sida innebar en tung förlust.

I det dramatiska slutskedet, när Sverige skulle försöka kvittera, fångade Ekdahl Du Rietz returen efter Andreas Palickas räddning, men domarna tillät den slovenske jätten Blaz Blagotinsek att rycka bollen ur händerna på svensken.

– Jag har aldrig varit med om det tidigare, men det är inte där som vi förlorar matchen, sade Ekdahl Du Rietz.

Nej, det berodde mycket på en slovensk taktik formad en förbundskapten som känner det svenska landslaget bättre än Ljubomir Vranjes såg med ett vattentätt försvar till att sätta stopp för det svenska anfallsspelet. Efter 24 minuter hade hemmalaget bara lyckats göra sex mål.

Det var en total kontrast mot fredagens premiärmålfest mot Schweiz.

– Vi hade analyserat dem rätt bra, sade Vranjes och höll med om att det svenska spelet försämrades på grund av att Albin Lagergren, lagets ende vänsterhänte niometersspelare, inte kom till spel.

Högernian har fortfarande problem med den fotskada som höll honom borta från träningsmatcherna mot Egypten.

– För Sverige betyder det mycket. Albin är en otroligt skicklig handbollsspelare med ett mycket bra spelsinne, som kan dyrka upp ett sådant här försvarsspel, sade Vranjes.

Den svenska defensiven var inte dålig, men Vranjes hade två spelare som visste hur man öppnade hemmaförsvaret vid rätt tillfällen.

Jure Dolenec satte sju mål, bland annat det sista på straff, som definitivt avgjorde matchen, och även Dean Bombac med fem mål var svårtstoppad matchen igenom.

Andreas Palicka, matchvinnare från i fredags, ersatte Mikael Appelgren i målet med tio minuter kvar och gjorde några räddningar, men det räckte inte.

– Jag valde att gå runt på få spelare i dag för att undvika många tekniska fel och det fungerade bra, konstaterade Vranjes.

Hur känns det att vinna mot Sverige i ett EM på det som är din hemmaplan?

– Jag är glad för spelarna, men ärligt talat, för mig känns det konstigt.

Hans Slovenien vandrar vidare och tar sannolikt med sig två viktiga poäng till andraronden.

Sverige måste nu vinna över Polen på tisdag, men har förmodligen gått miste om möjligheten att skaffa sig det perfekta utgångsläget inför eventuellt spel i Malmö.

Inför ännu ett fullsatt Scandinavium i Göteborg agerade svenskarna spänt och gjorde många tekniska fel. Kant- och kontringsspelet lyste med sin frånvaro, även om Jerry Tollbring fick möjligheten att kvittera mot slutet.

– Jag borde ha gjort mål, sade han självkritisk och ville heller inte skylla förlusten på domarna.

– Det är en svår situation där på slutet. Det kändes lite som fifty-fifty, sade Tollbring.

Lucas Nilsson, som kom i andra halvlek och gav Sverige lite hopp med två mål, var en många besvikna.

– Det är svårt att hitta något positivt när man förlorar, sade han.

Tollbring försökte ändå se positivt på fortsättningen, väl medveten om att storlaget Frankrike är utslaget efter förlust mot Norge.

– Vi får försöka att ta en match i taget och göra det bästa av situationen, sade Tollbring.

Läs mer: Stornationen Frankrike utslagen i EM