Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-17 21:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/live-1830-folj-sveriges-odesmatch-mot-norge-i-handbolls-em/

Sport

Norska målvakten grusade Sveriges hopp om semifinal

Bild 1 av 4 Norska målvakten Torbjörn Bergerud.
Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån
Bild 2 av 4 Jim Gottfridsson.
Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån
Bild 3 av 4 Kim Ekdahl Du Rietz i matchen mot Norge.
Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån
Bild 4 av 4 Sveriges målvakt Andreas Palicka.
Foto: Adam Ihse/TT

De svenska handbollsherrarna hade repat mod efter fredagens käftsmäll mot Portugal och bjöd Norge på en rejäl kamp i Malmö arena. Men det räckte inte. 

Norge fortsätter att rada upp segrar i handbolls-EM. Matchen mot Sverige slutade 23–20 i norsk favör.

Det innebär att den svenska chansen att nå semifinal är borta.

Det var en mycket besviken svensk förbundskapten som mötte pressen efter förlustmatchen mot Norge.

– Just nu är det bara tjurigt, säger Kristjan Andrésson.

– För mig själv är det en jättebesvikelse. Jag hade förhoppningen om att vi skulle vara ett semifinallag, men på den här nivån är det otroligt jämnt och vi har inte lyckats få ut det som är max av den här gruppen, vi ledare och spelare tillsammans.

– Det finns en nivå till i vårt lag som vi inte lyckats hitta hittills.

Det var ändå inte mot Norge som semifinalchansen försvann. Nederlaget mot Slovenien i Göteborg förra söndagen svider fortfarande. Och efter tiomålsförlusten mot Portugal i fredags såg Sveriges EM-framtid riktigt mörk ut. 

Men resultaten i söndagens två första matcher i Malmö arena gjorde ändå att det tändes ett litet hopp inför Sveriges match mot Norge. Först besegrade Island skrällgänget Portugal och därefter vann Ungern med uddamålet mot Slovenien - det gjorde att Sveriges väg mot semifinal alls inte såg omöjlig ut längre.

Men då krävdes seger både mot Norge och i de två avslutande matcherna i mellanrundan.

Inför söndagsmatchen hade Kristjan Andrésson gjort två ändringar i den svenska truppen. Fredric Pettersson ersatte skadade Jesper Nielsen som sexmetersspelare medan Albin Lagergren, som missat de tre senaste EM-matcherna på grund av en hjärnskakning, tog Jack Thurins plats på högerniopositionen.

Och det svenska laget ville verkligen försöka ta chansen. Energin var på en helt annan nivå än under fredagens storförlust mot Portugal. Framför allt var försvarsspelet mer tajmat och aggressivt. Dessutom storspelade Andreas Palicka i målet. Gång på gång bröt jubelorkaner ut i Malmö arena när Palicka på sitt karaktäristiskt gymnastiska sätt kastade sig ut i straffområdet och överlistade de norska skyttarna.

Problemet var bara att även den norska målvakten Torbjörn Bergerud storspelade. Därför var Norge under första halvlek ständigt några mål före Sverige.

Jerry Tollbrings kantspel var en ljuspunkt och försvarsspelet var bättre, men Sverige gjorde helt enkelt för få mål för att på allvar dra nytta av Palickas fantastiska form mellan stolparna. 

Slarv och tekniska fel i slutminuterna av första halvlek gjorde att Norge kunde gå till pausvila med en fyramålsledning, 12–8.

Och när den norska storstjärnan Sander Sagosen inledde andra halvlek med att panga in 13–8 såg det riktigt tungt ut.

Dessutom fortsatte Norges målvakt Torbjörn Bergerud rädda de svenska avsluten och hyllades av bortafansen som sjöng ”Oh, ah Bergerud, oh, ah Bergerud”.

Bergerud gillade vad han hörde från läktarplats. Att ha en egen ramsa är inget han har något emot.

– Det känns bra. Jag tycker att norrmännen gör en bra insats på läktaren i dag. Vi slår svenskarna på läktaren också, det var härligt att uppleva, säger han.

Norge hade inför matchen vunnit de fem senaste mötena med Sverige. Nu är sviten uppe i sex matcher. Att vinna mot just Sverige är extra speciellt, menar Torbjörn Bergerud.

– Jag ska inte ljuga och säga att det inte är det. Det är en liten extra faktor i spelet när de skandinaviska lagen möter varandra. Det ger en extra gnista och ett litet snäpp till vad gäller tändningsnivån. Absolut, det var skönt att slå ut svenskarna, säger han.

Norge visade under andra halvlek att de just nu är Nordens – och kanske världens – bästa handbollslandslag, även om Sverige närmade sig på slutet och skapade lite dramatik.

Men då klev Bergerud fram och räddade både frilägen och straffar.

Med full poäng när två matcher återstår av mellanrundan stormar Norge fram mot fredagens semifinal i Tele2 arena där av allt att döma antingen Kroatien eller Spanien väntar.

Sverige har fortfarande en teoretisk chans att få spela i Stockholm i helgen genom att vinna mot Ungern (på tisdag) och Island (på onsdag) och försöka krångla sig vidare till lördagens match om femteplatsen i EM. Men den usla målskillnaden Sverige drog på sig mot Portugal gör att det kommer att bli väldigt svårt.

– Vi har inte kommit upp riktigt i nivå, vi spelar för dåligt helt enkelt. Men i dag tycker jag ändå att det är ett helt annat lag som står på banan mot Norge som vi ändå pressar på slutet, säger mittsexan Andreas Nilsson.