Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-29 07:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/live-tv-11-00-ifk-goteborg-presenterar-ny-tranare/

Sport

Roland Nilsson ny tränare i IFK Göteborg

11:40. IFK Göteborg håller pressträff.

Roland Nilsson blir ny tränare för krisdrabbade IFK Göteborg. U21-landslagets förbundskapten presenterades vid en presskonferens på fredagsförmiddagen. Trots det prekära läget beskriver han det som ett drömjobb.

– Jag tror att jag kan bidra med kunskap för att få laget att börja jobba tillsammans, säger Nilsson.

Redan i samband med torsdagens 0–4-förlust mot Hammarby meddelade IFK Göteborg att bara detaljer återstod innan man skulle kunna presentera sparkade Poya Asbaghis efterträdare.

På fredagen satt Roland Nilsson på Kamratgården, träningsanläggningen som han har så många goda minnen från som spelare. Nu står han redo att ta över som tränare i den krisdrabbade storklubben och har skrivit kontrakt över 2,5 år.

Han beskriver det som ett drömjobb.

– Jag har väldigt goda minnen härifrån som spelare. IFK Göteborg är en storklubb med stort stöd och många fans, så visst, ett drömjobb tycker jag väl man kan säga att det är, säger Nilsson och tillägger att han helst tagit över i en annan situation och med bättre förberedelser och annat tabelläge.

Roland Nilsson vill få laget att börja jobba bättre tillsammans.
Roland Nilsson vill få laget att börja jobba bättre tillsammans. Foto: Adam Ihse/TT

56-åringen, som närmast kommer från jobbet som förbundskapten för U21-landslaget, tar hand om en klubb som inte vunnit på 14 matcher i allsvenskan och efter stjärnsmällen mot Hammarby är rejält inblandat i nedflyttningsstriden.

Hans primära uppgift blir att rädda IFK Göteborg kvar i allsvenskan och han kastas direkt in i matcher som kan bli avgörande för resten av säsongen. På söndag väntar Falkenberg borta och helgen därpå Kalmar FF, en annan bottenkollega, på hemmaplan. Däremellan ska Blåvitt möta FC Köpenhamn i kvalet till Europa League.

– Jag tror att jag kan bidra med kunskap att få laget att börja jobba tillsammans. Kanske att vi inte fått alla bitar på plats. Det blir min uppgift att se till att vi blir mer solida i försvarsspelet men också skapar mer chanser framåt, säger Nilsson, som liksom IFK Göteborg riktade ett stort tack till Svenska fotbollförbundet för att man med kort varsel släppt sin förbundskapten.

– Jag har trivts jättebra med det jobbet, men samtidigt har jag längtat tillbaka till fotbollsplanen och att vara tränare varje dag, säger Nilsson.

Han kommer till en klubb han känner väl. Helsingborgaren spelade 127 matcher för Blåvitt under 1983-89 och var med om både tre SM-guld och segern i Uefacupen 1987. Med 116 landskamper är han en av Sveriges mesta landslagsspelare och han belönades med Guldbollen 1986. Han har varit utlandsproffs I Sheffield Wednesday och Coventry.

Tränarkarriären inleddes också i Coventry innan den fortsatte i Gais, Malmö FF och FC Köpenhamn, det lag som han ställs mot redan på torsdag.

– Det är väl inte där jag har tankarna just nu. De ligger på Falkenberg på söndag, säger Nilsson, som precis som Poya Asbaghi kommer att ha spanjoren Ferran Sibila som assisterande tränare.

Pressen på Nilsson är hård. Han tar över en klubb i kris där en del supportrar tycks ha tappat tålamodet. Efter förlusten mot Hammarby hade någon spänt upp en banderoll vid Kamratgården med texten: ”Välj en tränare för framtiden! Avgå Max”.

Kritiken var riktad mot klubbdirektören Max Markusson.

– Det är naturligt att de här känslorna vänds mot oss, det är helt okej. Men det vi behöver som mest just nu är framtidstro och stöd till ”Rolle” och spelarna som ska göra jobbet, säger Markusson.

Sportchefen Pontus Farnerud förnekar att det fanns en spricka i klubben angående tränarvalet.

– Det har varit en kort startsträcka, men jag tycker att vi gjort en noggrann rekrytering. Vi har pratat med både spelare och ledare och ”Rolle” har visat en nyfikenhet och vilja att sätta klorna i det här, säger Farnerud.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt