Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-25 12:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/live-tv-16-00-presstraff-med-fotbollslandslaget/

SPORT

Kulusevski och Svanberg covid-19-smittade

47:08. Sveriges förbundskapten Janne Andersson håller pressträff från EM-lägret i Göteborg.

Sverige har fått sämsta tänkbara start på EM-äventyret. Både Dejan Kulusevski och Mattias Svanberg har testats positivt för covid-19. Förbundskapten Janne Andersson anser fortfarande att det var rätt att ge spelarna ledigt under uppladdningen. Under tisdagskvällen beslutades om åtgärder för att minska risken för ökad smittspridning i truppen.

Med mindre än en vecka kvar till EM-premiären kom beskeden som skakade om förbundskapten Janne Anderson och den svenska EM-truppen.

Under tisdagseftermiddagen meddelades att Juventusstjärnan Dejan Kulusevski testats positivt för covid-19.

När laget på kvällen tränade för första gången på EM-basen i Göteborg ombads Mattias Svanberg, ett annat Italienproffs, plötsligt att lämna planen. Landslagsläkaren Anders Valentin förklarade att även Svanbergs covidtest hade konstaterats positivt.

– När samtliga testsvar kommit in har det visat sig att Mattias Svanberg fått ett positivt test. Mattias kommer inte att träna med laget och isoleras på hotellet. Testet kommer att analyseras igen och kompletterande testning kommer att göras, sade Valentin.

Mattias Svanberg pratar med landslagsläkaren Anders Valentin under Sveriges tisdagsträning i Göteborg.
Mattias Svanberg pratar med landslagsläkaren Anders Valentin under Sveriges tisdagsträning i Göteborg. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Nu växer oron för att fler spelare kan komma att smittas. Medan Kulusevski omedelbart sattes i karantän i Stockholm var Svanberg ombord på planet till Göteborg med den övriga truppen.

Förbundskapten Janne Andersson hade tidigare under kvällen kommenterat fallet Kulusevski vid en presskonferens.

– Det är klart att det är jättetråkigt och det skapar en viss oro, men framför allt är det tråkigt för Dejan, sade Andersson.

Smittan i den svenska truppen väcker frågor kring den tre dagars ledighet som spelarna fick efter träningsmatchen mot Finland. Enligt uppgift ska Kulusevski bland annat utfört ett reklamuppdrag under ledigheten.

Janne Andersson sade att han inte kände till de närmare detaljerna kring reklaminspelningen, men förklarade att spelarna fått tydliga direktiv om att bara umgås med sina närmaste och att hålla distans.

Han ångrar heller inte att han gett spelarna ledigt.

– I ett helhetsperspektiv tycker jag att det var rätt beslut, sade Andersson och förklarade att han inte såg någon större fara för att smittan spridits i truppen.

Det var före beskedet om att även Svanberg smittats.

Fyra spelare, som varit i nära kontakt med Kulusevski, hålls under särskild uppsikt och har uppmanats att hålla ytterligare distans till övriga i truppen. Av integritetsskäl ville inte landslagsledning berätta vilka fyra spelare det handlar om.

Enligt Anders Valentin kände Kulusevski symptom under tisdagsmorgonen. Ett test visade att han var positiv och det beslöts att han skulle isoleras. Enligt Valentin har Kulusevski haft covid-19 tidigare och har antikroppar.

– Vi hoppas att han får en lindrig variant, sade Valentin och förklarade att cirka en tredjedel av EM-truppen är vaccinerad eller har antikroppar mot covid-19.

Kulusevski måste vara symptomfri i två dagar innan han får återvända till truppen. Valentin beräknar att han kommer att vara borta minst en vecka.

– Jag pratade med honom och han var naturligtvis bedrövad över att ha testat positivt, men han bet ihop och sa att han skulle komma tillbaka, säger landslagschefen Stefan Pettersson.

Landslagsledningen står i tät kontakt både med Uefa och Smittskydd Göteborg för att kunna hantera situationen. Pettersson sade att det inte är aktuellt med att att snabbvaccinera spelarna, något som det spanska landslaget begärt efter att ha fått in smitta i truppen.

Sverige möter Spanien i EM-premiären på måndag. Om situationen skulle förvärras i någon av trupperna har Uefa möjlighet att skjuta upp matchen i 48 timmar.

Pettersson sade att truppen hade tagit beskedet om Kulusevski bra.

– Klart de blir fundersamma, men jag skulle inte säga att det är oroliga. De tycker synd om Dejan, sade Pettersson och förklarade att den plan som finns för landslagets vistelse i Göteborg inte påverkas tills vidare.

Under tisdagskvällen genomförde laget ett första träningspass på Gothia Park Academy, Häckens träningsanläggning, som ligger in anslutning till Sankt Jörgen Park, hotellanläggningen dit landslaget har flyttat sin EM-bas.

Efter träningen hade lagledningen och det medicinska teamet ett möte där man diskuterade olika åtgärder för att minska risken för smittspridning. Här beslutades om:

Dagliga snabbtester av spelarna samt utökat antal PCR-tester.

Alla teorigenomgångar kommer i fortsättningen att ske i mindre grupper och i största tillgängliga lokaler.

Behandlingar av spelare kommer att tidsbegränsas och i största möjliga mån ske utomhus.

Planerade gemensamma aktiviteter inomhus har ställts in.

Resandet tillsammans i buss kommer att minimeras.

Antalet spelare som får vistas i gym och andra lokaler inomhus begränsas ytterligare.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt