Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-21 11:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/liverpool-mastare-i-fa-cupen-slog-chelsea-igen/

SPORT

Liverpool mästare i FA-cupen – slog Chelsea igen

Kostas Tsimikas säkrade titeln för Livepool.
Kostas Tsimikas säkrade titeln för Livepool. Foto: AFP

Liverpools dröm om en kvadrupel lever fortfarande. För andra finalen i rad besegrade man Chelsea på straffar när man tog hem FA-cupen.

TT Text

Lördagens FA-cupfinal var den andra finalen mellan Liverpool och Chelsea i år. I februari vann Liverpool ligacupen efter straffläggning mot Londonlaget.

Chelsea var ute efter revansch från ligacupen. Men när det gäller FA-cupen är det snarare Liverpool som är underdogs. Chelsea har närmast prenumererat på finalplatser de senaste fem åren medan Liverpools senaste final var en förlust mot just Chelsea för tio år sedan.

Liverpool kom till Wembley på jakt efter den andra titeln för säsongen, halvvägs mot den kvadrupel som laget kan ta – efter att ha vunnit ligacupen, och titelchanser i såväl den inhemska ligan som Champions League.

– Alla i det här landet hejar på Liverpool, har Manchester City-tränaren Pep Guardiola sagt om kampen om ligatiteln mellan lagen.

Chelsea-tränaren Thomas Tuchel håller med.

– Det är svårt att säga att han har fel där, säger han och fortsätter med att säga att man inte har några problem med att snuva Liverpool på kvadrupeln:

– Om vi måste vara ”skurkarna” så tar vi på oss det

Chelsea levde farligt i början av matchen och var långt ifrån att få vara skurkarna som sabbade Liverpools kvadrupeldrömmar. Men Tuchels mannar kämpade sig in i matchen och bjöd på hårt motstånd. Efter 90 minuter plus tillägg var det fortfarande inget av lagen som hittat nätet, trots flera giftiga chanser åt bägge håll.

För Liverpools del hade chanserna blandats med mardrömmar. Redan efter en halvtimme spel tvingades anfallsstjärnan Mohamed Salah till ett byte på grund av en skadekänning. Inför förlängningen kom samma besked för försvarskuggen Virgil van Dijk.

Precis som i ligacupfinalen blev det inte heller några mål i förlängningen och det blev åter igen ett straffavgörande.

Missar från Chelsea-kaptenen César Azpilicueta och Liverpools Sadio Mané gav matchen en helt ny nivå av nerv.

Men när Alisson räddade Mason Mounts straff kunde Konstantinos Tsimikas säkra Liverpools andra titel för säsongen genom en strumprullare bakom Mendy.

Ämnen i artikeln

Chelsea FC
FA-cupen
Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt