Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Loeb blir ”svensk” rallycrossförare

Foto: Jorge Saenz/AP/TT

Niofaldige rallyvärldsmästaren Sébastien Loeb byter motorgren. Fransmannen bildar team med svenske Timmy Hansen i rallycross-VM.

”Hur stort som helst”, säger förra årets svenske VM-tvåa.

För drygt tio år sedan tog en motorintresserad svensk kille mod till sig och stegade fram till rallystjärnan Sébastien Loeb under Svenska rallyt. Den signerade idolbilden fick en hedersplats hemma i pojkrummet.

I år kör Timmy Hansen och Loeb i samma stall, Team Peugeot Hansen, i rallycross-VM.

– Det känns grymt, hur stort som helst. Jag har följt honom länge och sett upp till honom sedan jag var en liten pojke. Han är snabb vad han än sätter sig i och nu hoppas jag få se hur han gör, säger 23-åringen till TT på telefon från Paris där han befinner sig för att testa den uppdaterade tävlingsbilen.

Hansen och Loeb har redan träffats. De lekte på snö och is i Järpen utanför Åre tidigare i februari.

– Det är nog det roligaste jag någonsin gjort. Vi hade många härliga fajter och skrattade mycket. Han gör det här för att han älskar att köra bil. Det gör jag också, så det gick hur bra som helst, säger Hansen.

Loeb vann nio raka VM-titlar i rally för Citroën mellan 2004 och 2012. De två senaste åren har den 42-årige fransmannen kört WTCC, standardvagns-VM, där han blev totaltrea båda säsongerna.

I januari gjorde Loeb debut i Dakar-rallyt – och med start i portugisiska Montalegre i april väntar alltså ännu en utmaning.

”Jag är otroligt upprymd över den här möjligheten. Genom åren har jag haft turen att få köra helt fantastisk racing. Men rallycross, med så mycket motorstyrka och konkurrenskraft kombinerat med intensiteten i tävlingsformen, kommer att bli väldigt speciellt”, säger motorlegendaren i ett pressmeddelande.

Loeb vore inte Loeb om han inte hade "fuskat" även i rallycross. Han tog guld i X-Games i Los Angeles 2012 och körde en VM-deltävling på hemmaplan i Lohéac 2013.

”Jag har mycket att lära men jag hoppas kunna bli konkurrenskraftig ganska snabbt”, säger han.