Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-18 15:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/lofven-kristallklart-att-regeringen-star-bakom-os/

Sport

Löfven: Kristallklart att regeringen står bakom OS

21:20. Löfven efter presentationen: Kristallklart att regeringen står bakom OS.

LAUSANNE. Med bara timmar kvar till beskedet om vilket land som får arrangera vinter-OS och Paralympics 2026 finns osäkerhet kring garantierna för Sveriges ansökan. Men tvivlen tillbakavisas av den svenska kampanjen.

– Vi har en annan lösning och jag känner att vi lyckats förklara den för dem som ska rösta, säger Peter Reinebo, verksamhetschef vid Sveriges olympiska kommitté.

Det är dagen D för Stockholm Åre i Lausanne. Under förmiddagen höll den svenska kampanjen sin tekniska presentation i kongresscentret Swiss Tech och frågades därefter ut av de IOK-medlemmar som senare i eftermiddag kommer att avgöra vilken stad som får arrangera spelen om sju år.

SOK:s ordförande Mats Årjes, Richard Brisius, kampanjchef för Stockholm Åres OS-ansökan, statsminister Stefan Löfven samt IOK-delegaten Gunilla Lindberg anländer till dagens första svenska pressträff i Lausanne. Foto: Philippe Lopez/AFP

Frågan om vilka som står som garanter för de svenska spelen har varit ofta ställd i Lausanne under helgen. En källa med goda kontakter inom den olympiska rörelsen säger till DN att det fortfarande finns en oro inom Internationella olympiska kommitténs (IOK) ledning för att Stockholm Åre inte ska kunna ge ekonomiska garantier för om någonting oförutsett skulle inträffa, till exempel att säkerhetskostnaderna för spelen skulle öka kraftigt.

Johan Esk: Största och sista chansen för Sverige att få vinter-OS 

Så har ofta skett kring andra värdstäder, till exempel i London-OS 2012.

Peter Reinebo, verksamhetschef vid Sveriges olympiska kommitté, bekräftar att det blev frågor kring det svenska garantipaketet, som han menar är innovativt och annorlunda, och därför behöver klargöras.

Han förklarar att den svenska lösningen för att garantera spelen är en kombination av näringslivet och försäkringsbolag.

– Sedan när det gäller säkerhetsfrågorna är statens engagemang oinskränkt.  

– Staten tar ansvar för dessa frågor oavsett säkerhetsläget. Det är ju starkt, sade Reinebo och berättade att delegationen också fick frågor om restider och hur de olympiska byarna kommer att arrangeras.

Statsminister Stefan Löfven, som deltog vid presentationen, upprepade senare budskapet vid en presskonferens.

– Jag vill göra det kristallklart att den svenska regeringen och samhället står helt bakom Sveriges ansökan, sade Löfvén och berättade för massmedieuppbådet att han växte upp i staden Örnsköldsvik där de första Paralympicsspelen arrangerades 1976.

– Idrott är i vårt dna och vi kommer definitivt att se till att den nya norm som IOK har satt för spelen är något som vi kommer att leverera, sade Löfven, som fick frågan om Sverige ansökan var hans största utmaning som statsminister.

Löfven skrattade och sade att han nyligen under fyra månaders tid försökte bilda en regering.

– Det var en stor utmaning, sade statsministern.

Kronprinsessan Victoria gör high five med SOK:s ordförande Mats Årjes efter Sveriges presentation. Foto: Jens Littorin

Även kronprinsessan Victoria och prins Daniel medverkade vid presentationen, som inte var öppen för medierna, och möttes av applåder från åhörarna.

Ewa Stenberg: Vinter-OS är en politisk risk – för någon annan 

För att visa på det svenska näringslivets starka engagemang i OS-frågan hade kampanjledningen bjudit in förre Ericssonchefen Carl-Henric Svanberg att tala för Sveriges sak.

– Han har en väldigt stark position som ordförande för Round table Europa och som ordförande i Volvo. Hans framförande var väldigt starkt och han vidimerade det engagemang som näringslivet har i den här frågan, sade Reinebo.

Den svenske kampanjchefen Richard Brisius medgav på presskonferens att kampanjen haft sina turer upp och ner, men att det är något som stärkt de inblandade. Han berättade att han i sin presentation berättade om och citerade sin förebild Nelson Mandela och att det viktiga är ”resa sig varje gång man faller”.

– Jag påminde också om att Sverige var det första land som Mandela besökte efter att ha blivit fri från fängelset, på grund av vårt arbete för mänskliga rättigheter, sade Brisius.

Även Stockholms stads finansborgarråd Anna König Jerlmyr tyckte att det var en stark presentation. Hon sade att IOK-medlemmarna inte ställde frågor kring det uteblivna stödet från Stockholm politiker och att staden inte kommer att skriva under det så kallade Host city kontrakt.

– Men vi har förklarat att vi står helt och hållet bakom det här, sade König Jerlmyr.

Den svenske IOK-medlemmen Stefan Holm, som liksom sin kollega Gunilla Lindberg, inte får delta i omröstningen är fortfarande förhoppningsfull och tror liksom många andra i Lausanne att det kommer att bli en jämn omröstning. Precis som Lindberg tror han att flera IOK-medlemmar väntar in i det sista och kommer att bestämma sig när de hört presentationerna.

– Italien har ett bra koncept. Det kommer att bli ett jämnt lopp, sade Holm.

Läs mer: Löfven på plats – men inte hans italienske kollega