Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-25 06:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/lopare-utkastad-fran-os-brot-mot-restriktioner/

SPORT

Löpare utkastad från OS – bröt mot restriktioner

Rwandiske maratonlöparen Félicien Muhitira skickas hem från Tokyo – med tre veckor kvar till OS.

26-åringen är den första idrottaren som kastas ut efter att ha brutit mot de strikta coronarestriktionerna.

TT Text

Internationella olympiska kommittén IOK har varit stenhårda. Att bryta mot coronareglerna, genom att inte bära munskydd eller röra sig på platser utan tillåtelse, kan resultera i varning, böter eller diskvalificering.

– Jag är säker på att en majoritet kommer att respektera dem. Det finns en disciplinkommitté som tittar på överträdelser. Förhoppningsvis får de väldigt lite att göra, sade IOK:s vd Christophe Dubi när reglerna sattes.

Det är fortfarande tre veckor kvar till OS, men redan nu har IOK delat ut sitt första straff.

Maratonlöparen Félicien Muhitira skickas hem direkt efter att ha lämnat hotellet utan tillåtelse från sin tränare eller Rwandas olympiska kommitté.

”Det beror på att han medvetet brutit mot coronarestriktionerna genom att lämna lägret utan tillstånd, och också genom att bryta mot åtgärder som vidtagits för att förhindra att covid-19 sprids under OS. Han är också avstängd från alla lagaktiviteter tills vidare”, säger Rwandas olympiska kommitté i ett uttalande.

Läs mer:

Namibiskor hindras från OS-start på 400 meter

Guldfavorit stängs av för cannabis – OS-aktuell ändå

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt