Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-29 03:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/loparikonen-gebrselassie-ger-sig-ut-i-kriget/

SPORT

Löparikonen Gebrselassie ger sig ut i kriget

Haile Gebrselassie.
Haile Gebrselassie. Foto: Jeremy Hemmings

Den 48-årige löparikonen Haile Gebrselassie ska ge sig ut i kriget i Etiopien för att slåss mot rebellerna. Nationalhjälten säger att han känner sig tvungen att ställa upp eftersom Etiopiens existens är hotad.

TT Text

– Vad gör man när ens lands existens står på spel? Du lägger allt åt sidan, säger han.

I den årslånga konflikten i landet har tusentals människor dött, fler än två miljoner har tvingats fly från sina hem och i staden Tigray är 400 000 människor på randen till svält. På onsdagen meddelade Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed att han också är på väg ut på slagfältet.

Haile Gebrselassie har två OS-guld och fyra VM-guld i långdistanslöpning på sin meritlista och under karriären satte han 27 världsrekord.

Ämnen i artikeln

Etiopien

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt