Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 15:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/loparikonernas-brak-om-mobilstold-kan-bli-rattssak/

Sport

Löparikonernas bråk om mobilstöld kan bli rättssak

Bild 1 av 2 Mo Farah anser att han blivit dåligt behandlad efter att ha blivit bestulen på mobiltelefoner och pengar på tidigare löparkollegan Haile Gebrselassies hotell i Addis Abeba i Etiopien. Nu kan fallet dras till rätten.
Foto: BEN STANSALL
Bild 2 av 2 Heile Gbrselassie.
Foto: Rights Managed

De är två av friidrottens största världsstjärnor genom tiderna.

De var också bästa vänner.

Men nu är Haile Gebrselassie och Mo Farah bittra fiender. 

– Nu börjar striden och vi får se vem oss som vinner, säger Haile Gebrselassie. 

Rätta artikel

Allt kom i dagen när Mo Farah höll presskonferens tidigare i veckan inför söndagens London Marathon. Plötsligt började den brittiska världsstjärnan berätta hur han blivit bestulen på ett hotellrum i Addis Abeba i Etiopien och att han inte var nöjd med hur hotellägaren – löpningsikonen Haile Gebrselassie – hjälpt honom.

– Någon i receptionen gav min nyckel till någon som gick in i mitt rum och öppnade min resväska. Den var låst med kod, berättade Farah enligt AP och fortsatte:

– Denna någon tog då mina två mobiltelefoner, mina pengar (26.000 kronor i fyra olika valutor) och en klocka som jag fått av min fru. Den går inte att köpa för pengar.

– Hotellet tog aldrig ansvar och gjorde ingen ansträngning alls för att jag skulle återfå mina saker. Jag är besviken på Haile, sa Mo Farah som menade att stölden stört hans uppladdning inför söndagens lopp.

I den brittiska tidningen The Guardian slår nu 46-årige Haile Gebrselassie tillbaka och anklagar Mo Farah för att ha misshandlat ett etiopiskt par i gymmet på hotellet.

– Jag är mycket ledsen. Jag älskade den här killen (Farah) men nu försöker han förstöra mitt rykte, säger Gebrselassie och berättar att han lyckades övertala den etiopiska polisen att inte gripa den brittiska stjärnan.

– Jag sa till polisen: Det här är Mo Farah, han är en stor idrottare, han är ett internationellt namn. Lämna honom i fred.

– Jag har alltid tagit hand om honom på olika sätt, men han behandlar oss alltid på fel sätt, fortsätter Gebrselassie.

Mo Farah har erkänt att han hamnat i bråk i gymmet, men tillbakavisar helt anklagelserna om att han skulle ha slagits och sparkats.

– Det var en händelse på gymmet för flera veckor sedan, där Haile inte var närvarande, men det var inte Mo Farah som startade den, säger Mo Farahs juridiska rådgivare i ett uttalande till tidningen.

Men på torsdagen dök det plötsligt upp ytterligare en anklagelse om misshandel. En gyminstruktör på hotellets gym berättar för nyhetsbyrån AP att Mo Farah redan för ett år sedan misshandlat honom genom att ta honom i nacken och kasta honom.

Mo Farah menar att Gebrselassies anklagelser bara är ett sätt att försöka komma undan det faktum att inget gjordes för att lösa stölden på Farahs hotellrum.

Mo Farah befann sig i Etiopien för att förbereda sig inför London Maraton. Efter stölden flyttade han till ett annat hotell och Gebrselassie menar att britten smitit från en hotellnota på 30.000 kronor.

Nu verkar det som de forna vännerna och långdistansstjärnornas nästa möte blir i en rättssal. Mo Farah kräver ersättning för det som stulits ur hans rum och Gebrselassie vill rentvå sitt namn.

Och 47-åringen har ingen tanke på att ge sig.

– Han (Farah) har anställt en advokat i Etiopien. Och jag har min egen advokat, så nu kan striden börja och vi får väl se – en av oss kommer att vara en vinnare, säger Haile Gebrselassie till The Guardian.

Läs mer: Gebrselassie menar att Farah tränades av dopningsmisstänkte Aden