Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 06:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/loui-sands-rost-ar-jatteviktig/

Sport

”Loui Sands röst är jätteviktig”

Loui Sand berättade på måndagen att hon avslutar karriären: ”Jag är född i fel kropp.” En berättelse Riksidrottsförbundet välkomnar.
Loui Sand berättade på måndagen att hon avslutar karriären: ”Jag är född i fel kropp.” En berättelse Riksidrottsförbundet välkomnar. Foto: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån

För landslagsspelaren Loui Sand har det varit ett lidande att vara född i fel kropp. Idrotten bygger ofta på en tydlig könsindelning och att våga berätta om sina erfarenheter är jätteviktigt, enligt flera förbund.

Rätta artikel

– I en perfekt värld hade vi inte ens behövt diskutera det här. Men när samhället ser ut som det gör så är varje berättelse viktig, säger Sofia B Karlsson, utbildningsansvarig för jämställdhet och inkludering vid Riksidrottsförbundet (RF).

På måndagen meddelade Loui Sand att handbollskarriären kommer att avslutas, och att den nu före detta landslagsspelaren ställt sig i kö för att få diagnosen könsdysfori.

– Jag har mått otroligt dåligt och alltid vetat vad det beror på – jag är född i fel kropp, säger Sand i podden ”Utkast”.

Enligt Sofia B Karlsson är det viktigt att vi får höra historierna likt Loui Sands, som kan stärka andra och öppna upp för viktiga samtal om transpersoners villkor i idrotten.

– Att Loui väljer att berätta kan göra det lättare för andra som är i liknande situationer.

Dock poängterar hon att ansvaret inte ligger på en enskild individ utan på föreningar, tränare och ledare att skapa inkluderande idrottsmiljöer.

Annelie Salminen, ordförande i förbundet Transammans, instämmer:

– Varje person som syns och tar plats är viktig för helheten.

– Men det är också viktigt att man själv får bestämma hur mycket man vill berätta. Även om könsidentiteten är en stor del av livet vill man bli sedd för fler saker, som att man är handbollsspelare till exempel, säger Salminen.

Rapporten ”Hbtq och idrott” som gjordes av RFSL och RF 2013 visar att transpersoner känt sig ovälkomna inom idrotten som ofta bygger på en tydlig könsindelning. I rapporten framkommer det att ledare och tränare inte har tillräcklig kompetens inom området och att tävlingsregler och omklädningsrum inte alltid är inkluderande för transpersoner.

– Men trots att det finns mycket kvar att göra så går vi åt rätt håll. Fler pratar om det och fler vågar vara sig själva, säger Annelie Salminen.

– Flera föreningar och förbund har börjat utmana traditionella föreställningar om kön och vi hoppas att ännu fler gör det i framtiden. Idrotten kan göra stor skillnad, om vi hjälps åt, säger Karlsson.