Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-17 03:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ludvig-fjallstrom-man-omvandlar-besvikelsen-till-ny-motivation/

Sport

Ludvig Fjällström: ”Man omvandlar besvikelsen till ny motivation”

Ludvig Fjällström i OS i Pyeongchang.
Bild 1 av 2 Ludvig Fjällström i OS i Pyeongchang. Foto: Pontus Lundahl/TT
Puckelpiståkaren Ludvig Fjällström ser framåt efter misslyckandet i OS.
Bild 2 av 2 Puckelpiståkaren Ludvig Fjällström ser framåt efter misslyckandet i OS. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Han lyckades inte ta sig till OS-final och såg helt bedrövad ut när han lämnade målområdet i Pyeongchang som nummer 25 i världen.

– Besvikelsen går väl aldrig riktigt över, säger Ludvig Fjällström. 

Men nu ser puckelpiståkaren framåt.

Lars Grimlund
Rätta artikel

Det har gått knappt tio månader sedan de svenska puckelåkarna gjorde fiasko i OS.

När DN träffar Ludvig Fjällström är han på ett betydligt bättre humör än han var i mixade zonen den 9 februari.

– Man omvandlar väl besvikelsen till ny motivation. Det är alltid tungt att se tillbaka på OS och se vilken möjlighet man, jag ska inte säga kastat bort, men ändå missat.

En svår korsbandsskada i slutet av januari 2017 gjorde att Ludvig Fjällström gick en svår tid till mötes inför OS.

– Jag fick höra att det inte skulle gå att vara med på OS. Då gjorde jag allt för att komma dit. När jag väl var där försökte jag glömma allt som hade hänt och bara köra på. 

– Men rent fysiskt kan man inte bara glömma bort att man är trasig. Det var tufft att inte kunna genomföra OS som jag hade tänkt. Men jag tycker i alla fall att jag gjorde det jag kunde.

Trots dåliga förberedelser menar han att det var rätt att ställa upp i OS.

– Jag hade ångrat mig betydligt mer om jag inte ens hade provat. Det har gett mer motivation att köra ett till. I det första 2014 var jag i final men körde bort mig lite, då kände jag att det verkligen var det här jag ville göra. Det är verkligen det här man vill vinna. 

Han vill inte medge att han körde i gång för tidigt efter den omfattande knäskadan.

– Jag hade inget val eftersom jag behövde kvala och behålla min rankning för att ens få åka OS. Skulle jag ha en chans så var jag tvingad att komma i gång.

OS i Peking är nästa stora mål.

– Jag har bestämt för att träna ännu smartare. Jag ska försöka göra allting lite bättre den här fyraårsperioden än vad jag gjorde förra gången.

Frågan är om det räcker för att ta igen det försprång som suveräna kanadensaren Mikael Kingsbury, som vann i Pyeongchang, skaffat sig. 

– Hans mentala fokus, koncentration och närvaro är det ingen annan som är i närheten av. När Kingsbury åker har han varenda sväng i sitt huvud, det är inte många som kan processa så mycket information.  

Japanen Ikuma Horishima har visat att det går att slå Kingsbury. 

– Vi andra kan följa efter. När jag började åka var det ofta samma topp fem. Nu är det fler som är där uppe, fler åkare från fler länder. 

Under säsongens sista tävlingar visade Fjällström att han är på väg tillbaka. Han slutade åtta på två tävlingar i Japan och var fyra i Frankrike.

– Stressen och pressen släppte, det var inte skit samma men det var inte lika avgörande längre. Då kunde jag slappna av lite och få till lite bättre åk.

När våren kom fick han tid att låta kroppen läka.

– Jag var tvungen att göra klart rehabträningen. Styrkemässigt är jag tillbaka på hundra, men jag är fortfarande lite stel efter korsbandsoperationen och det kan göra ont. Men jag är så snabb och stark i knät som jag ska vara.

För att ta sig tillbaka till världstoppen har landslaget tagit in en erfaren österrikisk tränare för att förbättra hoppen.

– Målet är ju så klart att ligga i framkant även på hoppdelen. Vi har lagt mer tid på vattenhopp och hopp på snö än på åkningen. Men man kan inte hoppa bra om man åker dåligt, man måste komma ihåg att åkningen och hoppen sitter ihop. 

Ett första test på hur åkarna ligger till får de i världscuppremiären i finska Ruka den 7 december.

– Det är en viktig tävling för att få med sig en bra känsla inför resten av säsongen. 

Det handlar också om att kvala in i VM-laget.

– Vi kommer att vara sex sju killar som kör världscupen och i VM är det bara fyra platser. Den interna konkurrensen startar alltid med världscupen och Ruka har alltid en bra backe, det är ett kul ställe att komma i gång på. 

Fjällström gjorde sin världscupdebut i Ruka och det var också där han för första gången slog sig in bland topp tio.

– Jag har gjort bra premiärer där, det betyder också en del. Det finns backar som passar bättre eller sämre, Ruka har alltid passat mig, jag har kört i den backen många gånger vilket gör att man känner sig lite mer hemma. 

På grund av klimatförändringar har landslaget inte haft helt lätt att hitta bra orter att träna på. 

Idre blev den något oväntade lösningen.

– Man har verkligen ställt upp och gjort en bra backe. Det var många som hörde av sig till oss och frågade om de kunde komma till Idre.

VM avgörs i amerikanska Deer Valley i Utah den 9 februari. Fjällström gillar backen och var trea i en världscuptävling där för två år sedan.

– Tävlingen i sig och arrangemanget runt omkring är mycket större än på andra tävlingar. Backen är krävande, det är den längsta backen och en av de mest krävande. Fysiskt är det en väldigt tuff backe, det är många som tycker om det för då är det den bäste som vinner. 

Ludvig Fjällström är med sina 25 år äldst i puckelpistlandslaget.

– Jag tycker att jag blir bättre för varje år som går. Nu har vi ett bredare lag än tidigare, alla är på en hög nivå. Även om jag är äldst så hjälper det enormt mycket att ha bättre folk runt mig, som jag inte hade när jag var ny i laget. Man får jobba hårt för att hänga med.