Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-24 01:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/luftfuktigheten-satter-hopparna-i-klistret-staven-flog-bara-ivag/

Sport

Luftfuktigheten sätter hopparna i klistret: ”Staven flög bara iväg”

Michaela Meijer kan få problem med klistret, som inte gillar luftfuktigheten i Doha. Foto: Erik Simander/TT

DOHA. Det är inte bara värmen som ställer till det för friidrottarna under VM. Den extremt höga luftfuktigheten gör att stavhopparna riskerar att tappa greppet.

– Jag har aldrig varit med om sådana här förhållanden, säger Michaela Meijer, som tillsammans med Angelica Bengtsson kvalar på fredagen, VM:s första dag.

Greppet är viktigt för stavhopparen. En del använder ett sorts klister för att få ordentligt tag om staven, andra magnesiumpulver. Michaela Meijer kör båda delarna, klister på högerhanden och magnesium på den vänstra.

Men Göteborgstjejen kommer att vara försiktig med att lägga på för mycket ”klet” i fredagens kvaltävling. Luftfuktigheten i Qatar spelar stavhopparna spratt och Meijer blev själv vittne till hur illa det gå kan när hon tittade på en kanadensisk konkurrent på träning.

– Just när hon var i pendlingen tappade hon greppet om staven, som bara flög iväg, säger Meijer.

På Khalifastadion finns även den beryktade luftkonditioneringen, som sänker temperaturen. Hur detta påverkar luftfuktigheten vet Meijer ännu inte. Det är dock sagt att fläktarna ska stängas av nere vid tävlingsbanorna när tävlingen pågår.

– Det här är är helt nya förhållanden för mig och det är det nog för många. Vi får helt enkelt testa oss fram och försöka göra det bästa av situationen, säger hon.

Det stora svenska hoppet i den kvinnliga stavtävlingen är Angelica Bengtsson, vars säsong varit lite upp och ner, men som klarade 4,70 i genrepet i Minsk.

– Det känns som att jag vet vad det var som var fel tidigare, säger Bengtsson.

Armand Duplantis använder inte klister, bara magnesium, och bör klara sig bättre än klisterkonkurrenterna. Foto: Jonas Lindkvist

För Armand Duplantis, Sveriges guldhopp på herrsidan, som går i elden på lördag, bör inte luftfuktigheten ställa till samma problem. ”Mondo” använder inte klister utan magnesium på båda händerna och har så gjort i hela sin karriär.

Hans tränare, pappa Greg Duplantis, berättar att ”Mondo”, precis som han själv alltid bara använt magnesium.

– Problemet med klister är att det är en kemisk produkt och att den förändrar sig beroende på väderleken. Magnesium däremot absorberar fukt och fungerar bra i alla förhållanden och därför tycker jag det är det bästa att använda, säger Greg Duplantis.

”Mondos” konkurrent Piotr Lisek hör till de hoppare som riskerar att få problem. Polackens högerhand brukar vara svart av klister när han hoppar. Å andra sidan kommer han liksom alla andra klisterhoppare att vara förvarnad.

Läs mer: Stor guide till friidrotts-VM i Doha