Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 10:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/luftkonditionering-ska-radda-vm-festen/

Sport

40 grader i Doha – då kyler fläktar VM-arenan

Stora fläktar ska kyla Khalifastadion i Doha under friidrotts-VM. Foto: Peter Kneffel/TT

DOHA. 40 grader utanför – cirka 25 inne på Khalifastadion. Ett sofistikerat luftkonditioneringssystem ska hålla temperaturen nere på VM-arenan.

På tisdagen landade stora delar av den svenska VM-truppen i Doha. Termometern visade 40 grader. Men Armand Duplantis, Daniel Ståhl och de andra medaljjagande svenskarna kommer inte att vara utsatta för dessa temperaturer när de tävlar på Khalifastadion.

Ett sofistikerat luftkonditioneringssystem ser till att temperaturen inne på stadion ligger strax under 25 grader.

– Det kommer att bli perfekt för både tävlande och åskådare, säger Athanatios Gkoltios, som arbetar för arrangörsstaben, när han tar DN på en rundvandring på VM-arenan.

Utanför arenan kan det bli 40 grader varmt. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

De runda fläktarna sitter monterade fyra och fyra i tre etage runt hela arenan. De lägsta finns alldeles nere vid löparbanorna, men även publiken kommer att njuta av perfekt temperatur. Vid sidan av att reglera värmen kan arrangörerna också se till att luftströmmarna från fläktarna inte påverkar vindförhållandena på arenan.

Att svalka en hel idrottsarena låter inte som den bästa av lösningar ur energisynpunkt, men Saud Abdul Ghana, professor vid Qatars universitet, som varit med om att konstruera systemet, förklarade när det invigdes att det är miljövänligt. Det drivs med solceller, som ger energi för att skapa den kylande luften.

Athanatios Gkoltios i friidrotts-VM:s arrangörsstab förevisar fläktsystemet på arenan. Foto: Jens Littorin

Khalifastadion är en av åtta arenor som kommer att användas vid fotbolls-VM 2022 och som kommer att ha luftkonditionering. Projektet presenterades i måndags av emiren av Qatar, shejk Tamim bin Hamad Al-Thani, vid miljötoppmötet i New York.

Sebastian Coe, Internationella friidrottsförbundets ordförande, hyllar Qatars ansträngningar för att skapa bra förutsättningar för friidrottarna trots svåra förhållanden.

– Det har tvingat oss till skapa innovationer. Vi kan lära mycket av det här och det kan bli standard vid mästerskap i framtiden. Det här är ett bra ställe att vara på, sade Coe vid en presskonferens i måndags.

Bland nymodigheterna finns även kameror, som gör det möjligt för tv-tittarna att följa loppet från en löpares perspektiv.

Läs mer: Publikfiasko hotar VM – unga ska fylla läktarna

Läs mer: Stor guide till friidrotts-VM i Doha