Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Lukas Nilsson: ”Det ska bli en jäkligt rolig match”

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Wroclaw. Sist de möttes vräkte 19-årige Lukas Nilsson in åtta mål. Och inför kvällens ödesmatch i EM har han bra koll på Victor Kirev i det ryska målet.

– Han är väldigt reaktionssnabb, säger debutanten inför sin viktigaste match.

Lukas Nilsson har fått ett ordentligt genombrott i detta EM. Trots bara en seger på tre matcher så här långt, är det han som fåt mest uppmärksamhet i et svenska laget. Det är han som haft den svåra uppgiften att ta de svåra skotten i slutet av matcherna, och han har gjort det utan att tveka.

Mitt under EM har han fått sin belöning, ett lukrativt kontrakt med den tyska toppklubben Kiel och han har dessutom röstats fram som landslagets populäraste spelare i en omröstning på nätet.

– Skitkul, det är väl roligt att folk tycker om en, säger Lukas Nilsson efter fredagsmorgonens träning. Den sista inför kvällens ödesmatch mot Ryssland.

Förlorar Sverige är drömmen om ett OS-kval borta. Vinner man, eller spelar oavgjort, har man fortfarande chansen.

– Det ska bli en jäkligt rolig match, säger 19-åringen som ser matchen som sin hittills viktigaste i karriären.

– Ja, det får man nog säga att det är. Jag är jäkligt fokuserad.

Det var mot den ryske målvakten Victor Kirev som Lukas Nilsson gjorde sitt första landslagsmål. Han sate en straff i en träningslandskamp i Halmstad i november när Sverige vann med 30-21.

Ett par dagar senare vräkte han in åtta bollar mot samma målvakt när Sverige slog Ryssland med 32-28 i en match i Gdansk.

Hittills i EM toppar Kirev målvaktsligan med 41 procent räddade skott.

– Jag har kollat på honom lite. Det är en väldigt reaktionssnabb målvakt och kan jag hålla bollarna lite längre så kan jag säkert få hål på honom, säger Lukas Nilsson.

Matchen börjar 20.30 och visas i TV3.

Läs mer: Ryggen håller – Källman spelar i ödesmatchen