Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Lukas Nilsson klar för Kiel – mitt under EM

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

19-årige Lukas Nilsson lämnar Ystads IF i sommar och blir proffs i den tyska storklubben THW Kiel. Övergången presenterades dagen innan den viktiga matchen mot Spanien. Det irriterar förbundskapten Ola Lindgren.

– Jag förstår inte varför man ska presentera nya spelare under ett EM.

Fokus på den unga stjärnan Lukas Nilsson har varit stor i de två EM-matcher Sverige spelat. Och redan före EM stod det klart att proffsklubbarna stod i kö för att försöka locka honom till sig.

Själv har han aldrig stuckit under stol med att hans stora mål är att komma till en europeisk storklubb. Och på tisdagen presenterades övergången till Kiel vid en presskonferens på spelarhotellet i Wroclaw.

– Jag har haft det i mitt huvud hela tiden men jag har velat vara tyst om det så att folk inte ska snacka så mycket, säger Lukas Nilsson om övergången.

Att det blir officiellt just under EM beror enligt Lukas Nilsson på honom själv.

–Målsättningen var innan EM, men det var jag som var lite seg i mina svar. Det var jag som drog ut på det helt enkelt, men jag kände att om det händer under EM kan jag ändå koncentrera mig fullt ut, säger den 19-årige mästerskapsdebutanten.

Men tidpunkten retar den svenske förbundskaptenen Ola Lindgren.

– Om du frågar Svenska handbollsförbundet så skulle inte vi vilja ha en presskonferens om att Lukas är klar för Kiel nu. Vi vill ha fokus på det vi ska göra, säger Ola Lindgren och tillägger:

– Man ska ha fokus på det som det finns tid för, men det är väl klubbarna som styr det mesta.

Ola Lindgren riktar ingen kritik mot Lukas Nilsson för att nyheten släpps nu och han tror inte heller att det kommer att påverka det svenska laget.

– Eller det vet jag inte, men mig påverkar det ingenting.  Samtidigt har han (Lukas Nilsson) visat en enorm mognad både på och utanför banan. Hoppas det inte ska vara några problem för honom att hantera det, men tidpunkten är väl inte optimal.

Lukas Nilsson själv är mycket nöjd med sitt klubbval. Han fick en bra känsla redan efter den första kontakten och har sedan pratat mycket med sin klubbkamrat i Ystad, Kim Andersson, som var stor stjärna i Kiel i många år.

– De satsar lite yngre nu och de har en väldigt bra tränare i Alfred Gislason och de lovade mig speltid. Det är rätt svårt att tacka nej till Kiel då.

– Jag har snackat mycket med Kim och hört vad han tycker om klubben. Han säger att det är bra människor i klubben och att Alfred är en riktigt bra tränare.

19-åringen är medveten om att konkurrensen på hans position, vänsternia, är stenhård.

– Jag gör detta för jag tror jag är redo och jag kommer göra allt för att kämpa mig till speltid i den klubben.

Vad tror du om matchen mot Spanien?

– Jag känner att vi har en bra chans. de kryssade mot Slovenien, vi slog Slovenien, så det är klart vi har alla chanser att vinna den matchen.