Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-22 07:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/lundqvist-opererad-gick-valdigt-bra/

Sport

Lundqvist hjärtopererad: ”Gick väldigt bra”

Henrik Lundqvists hjärtoperation var lyckad, skriver målvaktsstjärnan på Twitter.
Henrik Lundqvists hjärtoperation var lyckad, skriver målvaktsstjärnan på Twitter. Foto: Pontus Lundahl/TT

Henrik Lundqvist har genomgått sin hjärtoperation – och den blev lyckad.

Detta meddelar målvaktsstjärnan på sociala medier.

”Det tog ungefär fem timmar att ta hand om allting”, skriver Lundqvist.

Efter 15 år som firad stjärna i New York Rangers var tanken att Henrik Lundqvist skulle inleda ett nytt kapitel på sin ishockeykarriär den kommande NHL-säsongen i Washington Capitals.

Men så blev det inte.

I stället upptäcktes ett hjärtfel hos den 38-årige målvaktslegendaren som den 28 december meddelade att han var inbokad för en operation.

Nu är den genomförd, och enligt Lundqvist själv har allting gått bra.

”Operationen gick väldigt bra. Det tog ungefär fem timmar att ta hand om allting. Uppskattar verkligen den fantastiska personalen här på Cleveland Clinic. De senaste dagarna har varit ganska galna men jag känner att jag är i goda händer. Varje dag är ett steg i rätt riktning”, skriver han på Twitter där han även har lagt upp en teckning ritad av hans femåriga dotter Juli.

Operationen innebar byte av både aortaklaff och aortarot i hjärtat, ett omfattande och komplicerat ingrepp som i längden var direkt livsnödvändigt.

– Det är uppenbart att han har en förträngning av aortaklaffen, har Jan Nilsson, professor och ordförande för Hjärt-lungfondens forskningsråd, sagt till DN.

– Om det blir trångt så påverkar det hur mycket blod som pumpas ut och det påverkar i sin tur den fysiska förmågan. Det är någonting som i längden kan bli mycket besvärande och leda till ett livshotande tillstånd även om det utvecklas långsamt under lång tid.

Efter beskedet om Henrik Lundqvists hjärtbesvär ersattes svensken i Washington Capitals med den 39-årige målvaktsveteranen Craig Anderson.

Den kommande NHL-säsongen inleds den 13 januari.

https://twitter.com/hlundqvist35/status/1347557915784335362

Läs mer:

Joel Lundqvist om tvillingbrodern: ”Tuffa veckor”

”Hade planscher med Lundqvist på väggen i pojkrummet”

Johan Esk: Om proffsigheten har ett namn är det Henrik Lundqvist

Ämnen i artikeln

Göteborg
Ishockey NHL

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt