Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

M-politiker: RF-basen sprider felaktiga uppgifter

Saila Quicklund (M).
Saila Quicklund (M). Foto: Henrik Montgomery/TT

KARLSTAD. Politikerna reagerar mot Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson och hans uppmaning om att de inte ska detaljstyra svensk idrott.

– Det är beklagligt att han sprider felaktiga uppgifter som också kan bidra till att misskreditera idrottsrörelsen, säger Saila Quicklund (M).

Björn Eriksson riktade i en DN-intervju inför Riksidrottsmötet i Karlstad kritik mot politiker, som han menar vill vara med och styra Sveriges största folkrörelse i allt för hög utsträckning. Han anser att en rörelse som bygger på idealitet inte vill bli tillsagd hur den ska agera och RF-basen upprepade sin ståndpunkt när han invigde RF-stämman på fredagseftermiddagen.

– Vi ska inte förvandla våra idrottsledare till byråkrater, för det vill de inte, sade Eriksson.

Hans kritik riktar sig bland annat mot den utredning om statens idrottspolitiska mål för barn och ungdomar som i förra veckan presenterades av riksdagens kulturutskott och som kritiserade svensk idrott för att inte tillräckligt bra redovisa hur de två miljarder per år man får i statligt stöd används. "Väl mycket revisorstänk", sade Björn Eriksson.

Saila Quicklund, som varit ordförande i den tvärpolitiska gruppen, tycker att Eriksson överreagerar och att hans kritik är obefogad.

– Raljerande kommentarer ändrar inte det faktum att staten har en skyldighet att gentemot skattebetalarna säkerställa att alla statliga bidrag används i enlighet med de mål och syften som riksdagen och regeringen har beslutat. Det är ytterst är riksdagen som är ansvarig för att så sker, säger Quicklund.

Hon poängterar att utskottet enligt regeringsformen har i uppgift att följa upp och utvärdera riksdagsbeslut inom sitt ämnesområde och att Riksrevisionen redan 2004 ställde krav på bättre redovisning från regeringen, oavsett vilken, när det gäller idrotten. Hon pekar också på att fyra specialidrottsförbund: Fotbollförbundet, Ishockeyförbundet, Skidförbundet och Gymnastikförbundet intervjuats och fått möjlighet kommentera granskning på sin respektive områden.

Quicklund säger att kulturutskottets grupp varit enig i slutsatserna, bland annat om att regeringens rapportering kring idrotten behöver bli bättre.

– Det handlar inte om att vi vill detaljstyra. Vi uppfyller det uppdrag vi fått av riksdagen, säger Quicklund.

Hon tillägger:

– Det är ju också så att vi i utredningen pekar på allt det positiva som idrotten innebär. Det är synd att det inte uppmärksammas mer, säger Quicklund.