Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-11 08:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/magnifikt-frankrike-flyger-fram-i-em/

Sport

Magnifikt Frankrike flyger fram i EM

Allison Pineau avgjorde VM-semifinalen mot Sverige i fjol. Nu möts Frankrike och Sverige i en match där hemmalaget är storfavorit.
Allison Pineau avgjorde VM-semifinalen mot Sverige i fjol. Nu möts Frankrike och Sverige i en match där hemmalaget är storfavorit. Foto: JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN

Nantes. Frankrike spelar underbar handboll och hoppas på en guldkantad helg i Paris nästa vecka. Allison Pineau säger orden som de svenska spelarna inte vill höra.

– Vi kan spela ännu bättre, säger Pineau inför ödesmatch för det svenska laget.

Lars Grimlund
Rätta artikel

Det var en uppvisning av sällan skådat slag när Frankrike inledde huvudrundan med att besegra Danmark med 29–23.

Första halvlek, som slutade 17–11, var magnifik och när matchen var slut hade elva spelare gjort mål, åtta av dem var hundraprocentiga och förbundskapten Olivier Krumbholz lät samtliga spelare få minst sju minuter på plan.

– Vi gjorde ett bra jobb mot Danmark men jag är perfektionist, det kan bli bättre. I EM kan alla slå alla och vi tar lika seriöst på alla matcher, säger Siraba Dembele.

Det är ingen i det franska laget som säger emot när de får höra att de är storfavoriter. Men de försöker tona ned favoritskapet.

– Det kommer att bli en hård match, Sverige har Isabelle Gulldén som är så bra och de är vana att spela mot oss, säger Estelle Nze Minko som gjorde sex mål och var en av dem som var hundraprocentig mot Danmark.

Allison Pineau har mött Sverige massor av gånger. Det var Pineau som avgjorde semifinalen mot Sverige i VM i fjol då hon gjorde tre av Frankrikes fyra sista mål när Frankrike vann med 24–22.

– Sverige har förlorat många gånger mot oss under de senaste åren men man vet aldrig, vi får se, säger Pineau.

Estelle Nze Minko, som är från Saint-Sébastien-sur-Loire, en förort till Nantes, tycker att det är häftigt att spela på hemmaplan.

– Det är mer till hjälp än en press. Kanske inte i första matchen mot Ryssland men nu är vi med i turneringen på allvar.

Mot Danmark satte Frankrike 29 av 38 skott och visade upp ett sällan skådat anfallsspel.

– Men vi kan bättre. Jag tror inte vi nått vårt maximum, jag hoppas de är rädda. Vinner vi ligger vi bra till för en plats i semifinalerna, säger Dembele. 

Vilket lag får ni möta i finalen? 

– Jag vet inte, säger Dembele med ett gott skratt. Vet du vilka som kommer gå till final?