Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/mahomes-kan-ensam-gora-skillnaden-i-super-bowl/

Sport

”Mahomes kan ensam göra skillnaden i Super Bowl”

Patrick Mahomes är den som alla talar om inför söndagens Super Bowl.
Patrick Mahomes är den som alla talar om inför söndagens Super Bowl. Foto: Brynn Anderson/AP

På bara två år har han hunnit revolutionera den amerikanska fotbollen och bryta en 50-årig förbannelse.

På söndag leder superstjärnan Patrick Mahomes sitt Kansas City Chiefs i årets Super Bowl.

Natten mot måndag ställs Kansas City Chiefs mot San Francisco 49ers i den 54:e upplagan av Super Bowl. Det är 50 år sedan Chiefs sist spelade en Super Bowl. Att de i år lyckats ta sig hela vägen till finalen på Hard Rock Stadium i Miami är mycket tack vare 24-åriga Patrick Mahomes.

Efter debuten i ligan 2017 blev han 2018 den tredje afroamerikanska quarterbacken genom tiderna att vinna en MVP-utmärkelse (mest värdefulla spelare). Patrick Mahomes följer varken mallar eller mönster och beskrivs av många som ”världens bästa quarterback som inte spelar quarterback”. 

Det på grund av sin närmast unika mångsidighet där han både kan leverera avgörande passningar och själv göra touchdowns. Framgångarna på planen har gjort honom omåttligt populär. I fjol passerade han megastjärnan Tom Brady vad gäller försäljning av supporterprylar samtidigt som frisyren ”The Mahomes” blivit allt populärare på frisörsalongerna i Kansas.

– Han är inte som någon annan. Under de här två åren har han visat grejer som ingen annan har gjort tidigare. När han börjar springa runt själv spelar det ingen roll hur mycket du förbereder dig, för då vet du inte vad han kommer göra, säger Ola Kimrin, som är den senaste svensken att ta en ordinarie plats i ett NFL-lag.

Kimrin ser vissa likheter mellan Mahomes och den nu legendariske New England Patriots-quarterbacken Tom Brady.

– Det är lite samma mentala mognad som Brady hade när han fick hoppa in. De är helt fokuserade på det de ska göra och det är inget direkt som stör. Även om inte Brady hade den atletiska förmågan som de yngre quarterbackarna har i dag, så hade han en blick för spelet som de här också har. Men nu har de ju också ytterligare ett vapen i att de är rörliga och oförutsägbara, säger han.

Ola Kimrin på plats på träningsanläggningen efter att ha presenterats som ny kicker för Washington Redskins 2004.
Ola Kimrin på plats på träningsanläggningen efter att ha presenterats som ny kicker för Washington Redskins 2004. Foto: Fredrik Persson/TT

Ola Kimrin bor numera i Malmö och jobbar som teknisk koordinator och projektledare på ett installationsföretag. Under sin karriär spelade han som kicker och gjorde fem matcher i NFL för Washington Redskins säsongen 2004. Han har även varit i ett flertal andra organisationer, däribland Denver Broncos, Dallas Cowboys och Miami Dolphins.

2002 fick han nästan skriva in sig i den amerikanska fotbollens historieböcker efter att i en träningsmatch mot Seattle Seahawks satt ett field goal från 65 yards, vilket var det längsta någonsin.

Men eftersom det var en träningsmatch så räknades rekordet inte.

– Det är inte så att jag är bitter för det, sade han till ESPN.

Men trots alla år i Nordamerika fick han aldrig uppleva ett Super Bowl.

– Jag har ju inte det, jag visste inte då under året med Redskins, att alla som spelar får köpa två biljetter, så jag köpte inga. Om inte annat hade man kanske kunnat göra sig en hacka på det. Det hade väl varit en kul grej att få vara med om det jippot, dock roligare att spela den antagligen, säger han.

Vilka tror du vinner i år?

– Jag tror att det blir jättejämnt, men det vore kul för Kyle Shannahan (huvudtränare för San Francisco), som jag träffade när jag var i Denver. Då var han bara en liten pojkspoling. Sedan är väl Andy Reid (Kansas City Chiefs tränare), värd en Super Bowl-vinst. Det hade varit pricken över i:et för honom. Så den är svår, men jag tror att det lutar åt San Francisco, även om Mahomes är den som ensam kan göra skillnaden.