Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-02 18:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/maja-dahlqvist-om-svenska-krascher-man-far-ju-angest-alla-vill-vinna/

SPORT

Maja Dahlqvist om svenska krascher: ”Man får ju ångest, alla vill vinna”

Maja Dahlqvist får ångest när hon tänker på hur svenska åkarna varit inblandade i krascher och förstört segerchanserna för varandra.
Maja Dahlqvist får ångest när hon tänker på hur svenska åkarna varit inblandade i krascher och förstört segerchanserna för varandra. Foto: Fredrik Sandberg/TT

I världscuppremiären i Ruka i fjol var Maja Dahlqvist inblandad i en krasch med svenska åkare och i helgens tävlingar i Gällivare hände det igen.

Under VM i Seefeld krokade hon ihop med Jonna Sundling, föll och missade chansen att ta hem VM-guldet i sprint.

– Man får ju ångest, alla vill vinna. Ingen viker ned sig, konstaterar Maja Dahlqvist.

Det sitter som ett mantra i Maja Dahlqvists huvud.

– Jag ska inte krascha, jag ska inte göra några misstag och jag ska inte vika ned mig.

Under de senaste säsongerna har Maja Dahlqvist varit inblandad i krascher som både förstört hennes chanser att vinna och fått henne att gråta.

Helgens påkörning i Sverigepremiären i Gällivare, där hon förstörde Moa Lundgrens chanser till en finalplats och själv blev placerad sist i heatet, tar hon inte så hårt på.

– Det är framför allt två som jag tänker på, det är krascherna i Seefeld och Ruka.

Maja Dahlqvist var en av favoriterna inför sprinten i VM i Seefeld 2019 och imponerade stort genom att vinna prologen innan hon tog sig hela vägen till final.

I sista kurvan krokade hon ihop med Jonna Sundling, båda föll och guldet snodde norskan Maiken Caspersen Falla före Stina Nilsson.

– Jag hade behövt vinna den striden för att vinna loppet, men det hade Jonna också. Hade någon vikit ned sig så hade man inte haft chansen att ta hem VM-guldet, konstaterar Dahlqvist.

Efter fallet i den individuella sprinten i Seefeld var Maja Dahlqvist väldigt besviken.
Efter fallet i den individuella sprinten i Seefeld var Maja Dahlqvist väldigt besviken. Foto: Fredrik Sandberg/TT

I världscuppremiären i Ruka i fjol låg Maja Dahlqvist, Linn Svahn, Ebba Andersson och Frida Karlsson med i klungan som jagade pallplatserna bakom Therese Johaug.

I en av de allra sista utförsåkningarna blev det svenskkaos, plötsligt låg Dahlqvist och Svahn i snön vid sidan av spåret.

I en SVT-dokumentär hörs hur en besviken Maja Dahlqvist efter loppet i Ruka frågar sig: ”Varför är det alltid vi svenskor som förstör för varandra?”

– När vi svenska åkare kraschar i varandra tror jag att det blir lite mer uppståndelse runt den händelsen. Vi kan åka lite mer respektfullt men just där och då är det en individuell idrott och alla vill vinna, ingen viker ned sig, säger Dahlqvist till DN.

På fredag är det världscuppremiär i Ruka, nu med strängare regler när det gäller hur åkarna agerar när de ska köra om en medtävlare.

– Man får väl hålla sig lite mer i skinnet efter Gällivare men samtidigt är det här bara en förstärkning av tidigare regler.

Hon får frågan vem som ska vika ned sig.

Svaret kommer snabbt.

– Inte jag.

I februari i år tog Maja Dahlqvist sin första seger i världscupen.
I februari i år tog Maja Dahlqvist sin första seger i världscupen. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Det gäller att välja rätt spår, en innerkurva kan vara det som alla åkare söker för att få bäst position inför avslutningen.

– Det var en onödig situation i Gällivare. Det är alltid en fördel att ligga långt fram, jag låg längre bak. Går man för det så går man för det. Men det är ju många tajta situationer och det kanske inträffar situationer som du inte själv räknat med.

Maja Dahlqvist tycker att det är viktigt att lyckas i fredagens sprint i Ruka.

– Det är ganska stor skillnad för sprint- och distansåkare i år. Vi har fyra lopp före jul som vi har något att göra på, det är en sprint varje helg. Distansåkarna har ibland två lopp per helg och hela Tour de Ski.

Efter elva pallplatser fick Maja Dahlqvist i februari 2021 äntligen kliva högst upp på prispallen i världscupen efter sprinten i Ulricehamn.

– Jag gör det gärna igen, säger hon med ett leende.

Maja Dahlqvist har nu dubbla VM-guld i lagsprint. Men hon drömmer om ett individuellt OS-guld.
Maja Dahlqvist har nu dubbla VM-guld i lagsprint. Men hon drömmer om ett individuellt OS-guld. Foto: Lise Åserud/TT

Den hårda konkurrensen sporrar de svenska åkarna att träna hårdare.

– Man har hela tiden världstoppen att köra emot. Det är alltid någon som har en bra dag, någon som lägger ribban och det tror jag gynnar alla även om man har en tyngre dag. Vi är så pass många starka och under sommaren så svänger det ju lite, man är belastad av träning.

Vurpan i VM i Seefeld har hon svårast att komma över.

– Jag har sett klippet men inte så många gånger.

Ett par dagar senare vann Maja Dahlqvist VM i lagsprint tillsammans med Stina Nilsson.

Under VM i Oberstdorf 2021 tog hon sitt andra VM-guld i lagsprint, nu tillsammans med sprintvärldsmästaren Jonna Sundling.

Men det är det individuella OS-guldet i sprint hon drömmer om.

– OS är större än VM, det är det största man kan vinna. Jag skulle inte tacka nej till ett OS-guld, säger Dahlqvist med ett leende.

Läs mer: Experten om nya skidreglerna: ”Det kommer bli hårda bedömningar”

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt