Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-26 05:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/maken-misstanks-for-mordet-pa-loparstjarnan/

SPORT

Maken gripen för mordet på löparstjärnan

Agnes Tirop vann 5 000 meter under Diamond League-galan i Stockholm 2019. Arkivbild.
Agnes Tirop vann 5 000 meter under Diamond League-galan i Stockholm 2019. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Mordet på den kenyanska löparstjärnan Agnes Tirop har chockat friidrottsvärlden.

På torsdagskvällen greps hennes make av kenyansk polis.

TT Text

– Den misstänkte greps i (kuststaden) Mombasa. Han befinner sig nu i fängsligt förvar och han greps medan han var på flykt, säger George Kinoti, chef för Kenyas kriminalpolis till nyhetsbyrån AFP.

Agnes Tirop, 25, hittades på onsdagen död i byn Iten i västra Kenya. När den kenyanska polisen kom till Tirops hem låg hon i sin säng med knivhugg i nacken.

– När vi kom till Tirops hus fann vi henne i en säng och det var en blodpöl på golvet, säger Tom Makori, chef över lokalpolisen, till kanalen NTV Kenya Television.

Makori säger att man misstänker att Agnes Tirop mördats av sin make.

– Vi har fått ett meddelande om att maken hade ringt sina föräldrar medan han grät och bad om förlåtelse till Gud för att ha gjort något dumt, säger Tom Makori.

Agnes Tirop satte för bara en månad sedan världsrekord på tio kilometer landsväg med tiden 30.01 i tyska Herzogenaurach. I somras slutade hon fyra på 5 000 meter i OS i Tokyo.

Hon har också brons från VM 2017 i London och brons från VM 2019 i Doha. Båda på distansen 10 000 meter.

”Jag uppmanar vår polis till att spåra och gripa de ansvariga för mordet på Agnes Tirop”, sade Kenyas president Uhuru Kenyatta i ett uttalande efter dådet.

De senaste åren har kenaynsk polis rapporterat om en ökning av våld mot kvinnor. Polisens statistik visar att våldsbrott som riktas specifikt mot kvinnor oftast utförs av kvinnornas makar, enligt en rapport som tv-kanalen Telesur tagit del av.

Experter påpekar att bidragande orsaker till ökningen av mord i nära relationer är depression, narkotikamissbruk och ekonomisk osäkerhet.

Ämnen i artikeln

Friidrott

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt