Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-28 00:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/maktlosa-favoriter-under-press-kan-bara-fokusera-pa-vart/

Sport

Maktlösa favoriter under press: ”Kan bara fokusera på vårt”

Danmarks målvakt Niklas Landin har varit i fokus under EM – på olika sätt. Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån

MALMÖ. Syndabock mot Island, poängräddare mot Ungern – nu måste Niklas Landin spika igen mot Ryssland. Fast det räcker kanske ändå inte för att rädda kvar Danmark i EM.

– Vi kan bara fokusera på vårt och hoppas att Island gör sitt jobb, säger den danske stjärnmålvakten.

Danmark är regerande världsmästare och olympiska mästare. Med en EM-titel på det skulle danskarna upprepa Frankrikes fantastiska trippel. 

I stället kan deras EM-turnering ta slut i Malmö arena på onsdagskvällen och de har inte ens ödet i sina egna händer.

– Vi visste att vi skulle möta tre bra lag i gruppspelet, men jag hade såklart inte räknat med att vi skulle vara i den här situationen, säger Niklas Landin.

Den rutinerade målvakten hamnade i centrum i EM-premiären mot Island, då han drog på sig ett rött kort och tvingades se Danmark förlora från läktaren. Mot Ungern höll han danskarna kvar i matchen med ett gäng fina parader, men det räckte bara till oavgjort.

– Vi har inte tillräckligt högt tempo i vårt anfallsspel och springer inte tillräckligt för varandra. Kontringsspelet måste vara klart bättre, normalt straffar vi många lag på det, säger Landin.

Nu krävs det seger mot Ryssland i sista gruppspelsmatchen, men Danmark behöver även ha hjälp av Island som måste slå Ungern i kvällens första match i Malmö arena.

– Nej, vi tänker inte se den. Vi har varit i den här situationen förr och då bytte vi också om, värmde upp i lugn och ro som vi alltid gör, säger Niklas Landin.

Han syftar på EM i Serbien 2012, där Danmark tog sig vidare till mellanrundan med ett nödrop och sedan fick resultaten med sig samtidigt som man vann varje match och hela turneringen till slut.

Nu är det inte läge att prata om EM-guld och redan avsågade Ryssland är ingen lek.

– De har många individuellt skickliga spelare från stora klubbar runt om i Europa. Om de får utrymme och har sin dag så blir det svårt för oss, men jag tycker fortfarande att det är ett lag som vi ska slå.

Hur skulle du beskriva stämningen i laget?

– Stämningen är bra, men kunde självklart ha varit bättre. Vi hade givetvis hoppats på fyra poäng vid den här tidpunkten, då hade stämningen varit på topp. Vi är förtröstansfulla, men vi vet också att det är hårt arbete som ska levereras. Vi har en del att bevisa för oss själva och för det danska folket.

Läs mer: Palicka om svenska spelet: Om vi inte höjer oss blir det svårt