Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Målet mot Spanien: Håll förlusten nere

Förbundskapten Jurgita Kausaite har problem – nio spelare tvingades lämna återbud till matcherna mot Finland och Spanien.
Förbundskapten Jurgita Kausaite har problem – nio spelare tvingades lämna återbud till matcherna mot Finland och Spanien. Foto: Linnea Rheborg Bildbyrån

På onsdagskvällen spelar Sverige ödesmatch mot Spanien i det pågående kvalet till damernas EM-slutspel i basket nästa år. Att hoppas på seger känns uteslutet, för ett skadedrabbat Sverige. Det handlar primärt om att hålla förlustsiffrorna nere.

Matchen spelas i Logrono i provinsen La Ríoja i norra Spanien. Och man möter en motståndare som kommer att defilera genom kvalgruppen. Spanien har inlett med att besegra Sverige med 23 poäng, och Finland med 41 poäng. Båda matcherna spelades i november.

Spanien har tagit medalj i sju av de åtta senaste EM-turneringarna, vann för tre år sedan.

Den nya förbundskaptenen Jurgita Kausaite har en tuff uppgift. Kvar från det lag som gick till EM 2015, och placerade sig på 14:e plats, finns bara fyra spelare kvar – Elin och Frida Eldebrink samt Anna Barthold och Binta Drammah.

Inte mindre än nio spelare tvingades lämna återbud på grund av skador inför trupputtagningen. Och det märktes i mötet med Finland i lördags, som Sverige visserligen vann med 59–49, men med ett spel som lämnade en del i övrigt att önska.

Att lyckas vinna med tio poäng, när man skjuter 37 procent på tvåorna och 8 procent från trepoängslinjen, indikerar tydligt att försvarsspelet var det enda som fungerade tillfredsställande.

Att Sverige inte fick anfallsspelet att stämma förklarade Frida Eldebrink med att laget är nytt, att man har en ny coach, och att det är svårt att hitta något som passar spelmässigt med ny coach och ny spelfilosofi.

WNBA-proffset Farhiya Abdi tyckte att anfallsspelet kändes förvirrat, och att laget behövde fler träningsdagar tillsammans för att hitta spelet.

Kompetens finns, det gäller bara att få fram den. Startfemman med WNBA-proffsen Farhiya Abdo och Amanda Zahui, veteranen Anna Barthold och tvillingarna Elin och Frida Eldebrink bör borga för hög klass. Det är kanske den bästa startfemma Sverige någonsin haft, på papperet.

Att bli en av de sex främsta grupptvåorna, av nio, är det enda som kan ge Sverige en EM-biljett. Men då får inte Spanien rusa iväg i protokollet i onsdagskvällens möte. Det kommer nämligen att bli tajt runt strecket.

I nuläget är Sverige sjua bland de nio andraplacerade lagen. Några få poäng kan komma att avgöra när kvalet summeras i november i år.

Spanien–Sverige
SVT Play 20.00

Fakta. EM-kvalet

Spelade matcher:

Sverige–Spanien 52–75

Spanien–Finland 86–45

Finland–Sverige 49–59

Spanien 2 2 0 0 161– 97 4

Sverige 2 1 0 1 111– 124 3

Finland 2 0 0 2 94– 145 2

Återstående matcher:

I dag: Spanien–Sverige.

19 november: Finland–Spanien.

23 november: Sverige–Finland.

Till EM-slutspel

Kvalet består av 33 lag, indelade i nio grupper. Sex grupper med fyra lag, tre grupper med tre lag. De nio gruppvinnarna, samt de sex främsta gruppvinnarna går till slutspel.

För att nå balans i jämförelsen av grupptvåorna exkluderas resultaten mot de sämst placerade lagen i de kvalgrupper som innehåller fyra lag.

EM avgörs 16–27 juni 2017 i Tjeckien.